eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kórházi terv: fix áras lenne minden plusz-szolgáltatás

Kórházi terv: fix áras lenne minden plusz-szolgáltatás

A hálapénz megszüntetésére nem elég a béremelés, véli Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója, aki tisztább helyzetet teremtene, amelyhez egy szakmai terve is van.

Hosszú távú program kellene a hálapénz megszüntetéséhez, és egy ilyen programhoz ismerni kell, hogy miért adják a betegek a hálapénzt. Sok esetben ez ugyanis nem a hála kifejezésének eszköze, hanem burkolt szolgáltatásvásárlás – ezt a tudományos felmérések állítják. A betegek úgy hiszik, ezzel tudják megvásárolni a biztonságos ellátást vagy a kiszemelt kórházat, osztályt, orvost vagy bábát - mondta a Magyar Nemzetnek Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója.

Ezt a helyzetet tisztázhatja a Bethesda kórház új, szülészet-nőgyógyászati osztályára tervezett rendszer, ahol előre meghatározott díja lenne az orvos-, szülésznőválasztásnak, és minden pluszszolgáltatásnak. Így nem kell borítékot adni, és mindenki előre tájékozódni tud az árakról.

Jelenleg egy szakmai terv létezik a kórházban, aminek a lényege, hogy  aki nem választ orvost és nem vesz igénybe pluszszolgáltatást, annak a kórházban a szülés teljesen ingyenes lesz.

"Világosan meg szeretnénk ugyanakkor határozni, hogy mi az a többlet, amit jelenleg hálapénzzel váltanak meg. Ilyen például az, hogy a választott orvos bármikor elérhető legyen, és akár a munkaidején túl is a kórházban tartózkodjon. A pároknak ma is fizetni kell ezért, de ez jogilag és pénzügyileg is rendezetlen. Többek között ezt az extra szolgáltatást próbáljuk majd beárazni és tisztává tenni. Viszont az osztály csupán 2,5-3 év múlva tud indulni, így konkrét szabályok és árak egyelőre nincsenek."

Arra a kérdésre, hogy ezt a rendszert ki lehetne-e terjeszteni más osztályokra is, az igazgató azt mondta, ez egészségpolitikai szándék esetén jogtechnikai kérdés. Működőképes lehetne szerinte egy olyan rendszer, ahol látható, hogy ha valaki például egy konkrét sebészt szeretne, akkor az mennyibe kerül. A pénz egy részét a kórház, nagyobb részét az orvos és az őt segítő személyzet kapná. Viszont ami nagyon lényeges, hogy borítékkal vagy anélkül, de mindenkinek meg kell adni a magas színvonalú térítésmentes ellátás esélyét, amit az aktuális ügyeletes orvos végez.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×