eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Fidesz-székházhoz vonult a tüntetők egy része

Sok ezren tüntettek a civilek mellett a Hősök terén. Onnan a demonstrálók egy csoportja átvonult a Lendvay utcába a Fidesz-székházhoz.

Középen, a feketével félig bevont "Budapest" felirat mellett a földön "civil" felirat olvasható, azt állják körbe szív alakban a tüntetők. A szív a szervezők szerint azt jelképezi, hogy a társadalom körülöleli a civil szervezeteket.

Autóval már hat órakor sem lehetett közlekedni a téren és az Andrássy úton a Kodály Köröndig, illetve a Dózsa György úton tér két oldalán. A Hősök terén nem áll meg a kisföldalatti, sok busz terelve közlekedik, itt olvashatják a pontos részleteket.

A Fidesz-székházhoz vonult a tüntetők egy része

Az InfoRádió tudósítója szerint főként fiatalok és középkorúak vannak jelen a felsőoktatási törvény módosítása és a civilek átláthatóságával kapcsolatos törvény miatt a Civilizáció csoport által szervezett megmozduláson. Sokan érkeztek táblákkal, jó pár angol feliratot is látni.

A rendezvényen többen is a "civilek vagyunk, magyarok vagyunk, szabadok vagyunk" feliratú táblával, magyar és európai uniós zászlókkal jelentek meg, több demonstráló "a CEU mellett állok" feliratú kitűzőt viselt.

A rendőrök nagy erőkkel biztosítják a helyszínt, tudósítók szerint a Városligetben és a környéken, például a tér sarkán a Fidesz-székháznál is sok rendőr áll készenlétben. Úgy tudni, hogy egy néhány száz fős csoport fél nyolckor el akarja foglalni az Oktogont.

  • A budapesti tüntetéssel egy időben vidéken is tartanak demonstrációkat: Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Sopronban, és Szegeden is.
  • Külföldön is lesznek megmozdulások: Berlinben, Brüsszelben, Londonban és Helsinkiben is - írta a hvg.hu.

A civilek a kormány helyett dolgoznak, vagyis a civil Magyarország jobban teljesít, és a külföldi forrásokat is a Magyarok érdekében használják fel - mondta Lóra Veronika, az Ökotárs Alapítvány munkatársa. Hazugnak és álságosnak nevezte a civil szervezetek átláthatóságáról szóló, szerinte megbélyegző törvénytervezetet.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója beszédében azt mondta, az Orbán-kormány most kerítést épít ott, ahol 27 éve kerítést döntöttek le. Mint mondta, a kormány el akarja űzni Magyarországról a CEU-t, a civil szervezeteket és a szabad sajtót, mert ezek a független gondolkodás intézményei.

A Fidesz-székházhoz vonult a tüntetők egy része

L. Ritoók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány létrehozója méltatta a civil szervezetek működését és az egyre súlyosbodó társadalmi egyenlőtlenségekre hívta fel a figyelmet.

Egy közös integetés után elénekelték a Himnuszt és felhangzott az Örömóda, az EU himnusza is.

A beszédek végén a szervezők arra kérték a résztvevőket,  várják meg, míg sötét lesz, hogy a tér Andrássy út felőli részén felállított daruskocsiról le tudják fényképezni a világító telefonok fénye által kirajzolt szívet. A rendezvényt időközben hét órakor hivatalosan lezárták a szervezők. Emiatt sokan elindultak, de maradtak is még a téren.

A Fidesz-székházhoz vonult a tüntetők egy része

Többen átvonultak a Lendvay utcába a Fidesz-székházhoz. Bár magán a tüntetésen csak egyszer lehetett hallani, most felhangzott az "Orbán, takarodj!" rigmus is. Egy ideig békésen álltak, azután több kisebb lökdösődés alakult ki a rendőrök és a tüntetők között. A rendőröket megdobálták papírrepülőkkel, miközben egyre több készenléti rendőr érkezett a helyszínre.

Időközben a rendezvény végén a térről elindult tömeg elért az Oktogonra, ahol megálltak.

A Fidesz-székházhoz vonult a tüntetők egy része

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×