eur:
392.66
usd:
367.6
bux:
66277.92
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Van az országban hely, ahol meghalni sem könnyű

Van az országban hely, ahol meghalni sem könnyű

A gyógyíthatatlan vagy tartós ápolásra szorulók a családon kívül kevéssé számíthatnak az egészségügyi ellátórendszerre. A friss statisztikai adatok szerint elsősorban az ország keleti felé tragikus a helyzetkép.

A gyógyíthatatlan, súlyos betegeknek és a tartós ápolásra szorulóknak továbbra sem könnyű megfelelő körülményeket találni, sok kórház krónikus betegeket ápoló osztályán ugyanis rendkívül kevés a hely, mert alig biztosítanak ágyat erre a feladatra – derül ki a Magyar Nemzet által ismertetett statisztikai adatokból.

Az országon belül nagyok a regionális különbségek,

Kelet-Magyarország hatalmas lemaradásban van:

a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábbi nevén OEP) 2017. januári mutatói alapján Veszprém megyében 49 krónikus betegségben szenvedőknek járó ágy jut tízezer lakosra, addig ugyanez a szám Bács-Kiskun megyében csupán 15, amivel az alföldi megye az utolsó a rangsorban. Hajdú-Bihar megyében 17 ágy jut tízezer lakosra, de Szabolcs-Szatmár-Bereg 21 és Jász-Nagykun-Szolnok megye 22 ággyal is nagyfokú lemaradásban van.

Győr-Moson-Sopron megyében 34, Vas megyében pedig 36 ágy jut tízezer lakosra. A fővárosban ez a szám 38, míg Pest megyében csupán 12 – bár a főváros közelsége miatt ez nem feltétlenül jelent nehézséget.

Országos átlagban 27 ágy jut tízezer lakosra.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár már több alkalommal jelezte, hogy át kell alakítani a tartós ápolásra szoruló betegek ellátását, és úgynevezett

szakápolási központokat kellene létrehozni.

A kormányzat úgy tervezi, a krónikus belgyógyászati és az ápolási osztályok így kikerülnének a kórházakból, és szociális ellátásként szerveződnének újra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a kriptoeszközökkel, előadóinkkal arra keressük majd a választ, hogy az elmúlt hónapok ralija után mibe érdemes még befektetni, melyik coinban van a legnagyobb fantázia. Az eseményen előadást tart egy olyan trader, aki már hat éve kizárólag kriptoeszközök kereskedéséből él.  Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×