Infostart.hu
eur:
386.47
usd:
330.03
bux:
110405.74
2025. december 20. szombat Teofil
Tévhitek szorításában élünk - Ilyen az egészséges táplálkozás

Tévhitek szorításában élünk - Ilyen az egészséges táplálkozás

A drasztikus böjt ártalmas és nagyon megterhelheti a szervezetet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Antal Emese dietetikus.

Nem kell böjtölni

Egy egészséges embernek nincs szüksége arra, hogy a jobb közérzet érdekében időszakosan megvonjon magától bizonyos élelmiszereket, vagy böjtöljön - mondta Antal Emese, dietetikus, szociológus. A TÉT Platform szakmai vezetője kiemelte, ha valaki egészségesen és mértéktartóan étkezik, akkor nem kell ilyen időszakot beiktatnia az életében, ha azonban mégis szeretne, akkor nagyon fontos, hogy a drasztikus étrendi változtatásokat elkerülje.

Tévhitek szorításában élünk - Ilyen az egészséges táplálkozás

„Megvannak azok a szerveink, funkciók, amelyek segítenek a lebontásban, tehát ha egy nap háromszor-négyszer-ötször étkezünk, megfelelő mennyiséget fogyasztunk a főbb élelmiszercsoportokból, akkor nincs rá szükség. Ha azonban túlettük magunkat, egy zöldség- vagy gyümölcsnap vagy egy két-háromnapos kúra frissítő hatású lehet. De azt sem szabad úgy csinálni, hogy ma még teleesszük magunkat, holnaptól meg három napig semmit nem eszünk, aztán alig várjuk, hogy újra ehessünk. Fokozatosan csökkentsük a táplálék mennyiségét, a két-három napos kúra után pedig szintén fokozatosan növeljük, hogy ne legyen olyan drasztikus.”

Nem varázslat és nem is fekete-fehér

A szakember hangsúlyozta: az egészséges táplálkozás nem varázslat, mert a környezetünkben megtermelhető idény jellegű élelmiszerekből olcsón és széles körben biztosítható a rendszeres zöldség és gyümölcs kínálat. Az is fontos, hogy

a választásainkat ne az aktuális táplálkozási vagy életmódbeli divat befolyásolja.

Tévhitek szorításában élünk - Ilyen az egészséges táplálkozás

„Nem feketén-fehéren kell gondolkodni, például a nagyon egészségesből bármennyit ehetek, valami pedig nagyon egészségtelen és az méreg. Számos tévhit kering. Fontos a változatosság, minél színesebb táplálkozzunk! Zöldség-gyümölcs, tej-, tejtermék, hús-, húskészítmény és gabonaféle minden nap szerepeljen az étrendben. Lehetőleg négyszer-ötször együnk egy nap, ha lehet minden nap ugyanabban az időpontban.”

A TÉT Platform szakmai vezetője azt is kiemelte, hogy törekedni kell a megfelelő adagok kiválasztására, és arra is, hogy kalóriabevitelünk ne lépje túl a korunk és fizikai aktivitásunk alapján szükséges szintet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Átszabnak több városi parkot, sokan fellélegezhetnek

Átszabnak több városi parkot, sokan fellélegezhetnek

A települési zöldfelületek tudatos tervezésével és kezelésével szeretné mérsékelni az allergia által okozott betegségterhelést egy osztrák-magyar határ menti együttműködés, amelyben a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is részt vesz. A projekt célja, hogy a városi parkokba a jövőben olyan növények kerüljenek, amelyek nem okoznak pollenallergiát, de közben képesek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz is.

Az amerikai intézkedés, ami átszabta a világgazdaságot

Egy kansasi gabonasiló árnyékában kezdődik a történet, ami a teljes világgazdaság térképét újrarajzolta. A Trump-korszak vámjai nem epizódnak bizonyultak, hanem tartós fordulatnak. A kérdés ma már nem az, hogy kivezetik-e, hanem az, hogy milyen világrendet eredményez. Jelen írás három forgatókönyvet vázol fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Új törésvonalra derült fény a "régi" és az "új" EU között

Új törésvonalra derült fény a "régi" és az "új" EU között

A gazdaságilag fejlettebb EU-tagállamok körében az uniós átlagnál erősebb kapcsolat jellemző az innovációs teljesítmény és a fenntarthatósági eredményesség között, míg a fejletlenebb országoknál nem igazolható szignifikáns kapcsolat, továbbá ezen tagállamok mind az innováció, mind a fenntartható fejlődés terén gyengébben teljesítettek - derül ki egy új hazai tanulmányból. Ez utóbbi azzal együtt igaz Magyarországra is, hogy az elmúlt években a fenntartható fejlődés és az innováció területén is látható előrelépést ért el. A kutatók szerint a regionális különbségek alapján célszerű lenne felülvizsgálni a fenntartható fejlődést szolgáló innovációk ösztönzését támogató uniós irányelveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×