INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

ceu

momentum

népszavazás

Egyszerre iktatná ki Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet a Momentum

InfoRádió

Két újabb népszavazási kezdeményezést ad be a Momentum. A CEU-t ellehetetlenítő törvény mellett Orbán és Gyurcsány is a célkeresztbe került.

A corvinusos Hallgatói Kezdeményezések Hálózata "Momentum – Fiatalok a közéletben" címmel rendezett beszélgetést a lex CEU megszavazásának másnapján; itt jelentette be a párt, hogy a NOlimpia után két újabb népszavazási kezdeményezést ad be - írja a hvg.hu.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke rögtön azzal kezdte beszédét, hogy nem lehet nem beszélni a tegnap elfogadott lex CEU-ról.

Többről szól ez az ügy, mint a CEU, az oktatás szabadságáról és a minőségről is szól, magyarázta a Momentum Mozgalom elnöke. A lex CEU nem "egy szimbolikus valami", mindenkit érint. "Bárkit megfoszthatnak a tudáshoz jutás lehetőségétől" - Fekete-Győr szerint ez a lex CEU legfontosabb üzenete.

Ezen a ponton

bejelentette Fekete-Győr, hogy népszavazást indítanak a CEU védelmében.

A kérdés egészen pontosan a következő lesz:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?"

Ezen kívül öt másik kérdést fog beadni a CEU miatt a Momentum.

Sok momentumost személyesen is érintett a Soros György által alapított egyetem elleni kormányzati támadás; nem véletlen, hogy a párt már a hétvégi, első nagy CEU-s tüntetés kapcsán jelezte, hogy kiállnak az egyetem mellett. Ennek megfelelően sokan ott voltak a pártból a megmozdulásokon, ma pedig videóban mondták el, hogy szerintük miről is szól az egész CEU-ügy.

Lex Orbán?

Az tehát, hogy a CEU ügyében népszavazást kezdeményez a Momentum, nem volt meglepetés.

Arra azonban kevesen számítottak, hogy két, gyakorlatilag Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc személyére szabott kérdést is benyújtanak.

Ezek így hangzanak:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

és:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

Mindkét kérdés azt célozza, hogy se Gyurcsány, se Orbán ne lehessen többet miniszterelnök. A második kérdésben szereplő "javasolható" kitétel azért került be, mert Gyurcsány úgy lett először miniszterelnök, hogy nem választották.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018