eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin
Egyszerű trükkel meg lehet úszni az 50 ezres kamerás bírságot

Egyszerű trükkel meg lehet úszni az 50 ezres kamerás bírságot

Könnyen elkerülhető a közterület-felügyelők által kiszabott 50 ezer forintos közlekedési bírság, egyszerűen csak nem kell befizetni. Ekkor rendőrségi eljárás indul, csakhogy az ORFK álláspontja szerint a felügyeletek által használt kamerák képe alapján nem lehet objektív felelősségi alapon büntetni, csak ha ismert a vezető személye.

Tarlós István főpolgármester gyakorlatilag polgári engedetlenségre szólította fel mindazokat, akiket a kötelező haladási irány megsértése miatt ötvenezer forintra bírságoltak a közterület-felügyelők, újra fellángolt a vita e szervezet jogköreiről.

A közterület-felügyelő jogkörei közé tartozik a megállítás, az igazoltatás és a bírságolás joga, de nem minősül hatóságnak, így eljáráslefolytatási jogköre sincs, ebből az is következik, hogy a megbírságolt személy nem is vitathatja a szabálysértés elkövetését. A közterület-felügyeletről szóló törvény értelmében nincs helye mérlegelésnek és méltányosságnak, így ha a felügyelet kiszabta a bírságot, azt elvileg be kell fizetni, és nincs is jogorvoslati lehetőség.

Ha viszont valaki mégsem fizeti be a bírságot, akkor a felügyelet eljárást kezdeményez a rendőrségen, amely megpróbálja felderíteni, hogy az adott pillanatban ki vezette a gépjárművet.

Az ORFK az Indexnek azt írta, hogy “arra tekintettel, hogy a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának

objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt.”

Tehát ha a járművezető személye ismertté válik, azaz bevallja a tettét, akkor meg lehet bírságolni, ha nem (mondjuk mert papíron a hozzátartózóját kellene vádolnia), akkor az üzembentartóval szemben

nem lehet szankciót alkalmazni.

A rendőrségi kamerarendszerrel más a helyzet. Az autópályákon és főutakon felszerelt VÉDA rendszer kamerái megfelelnek a közúti közlekedésről szóló törvénynek, szemben a közteresek kameráival. A rendőrség ezek alapján jogosult az objektív felelősség elve alapján a jármű üzembentartóját megbírságolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×