eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Így nyilatkoztak a pártok az államfőválasztás után

Áder János köztársasági elnök újraválasztását követően sorra értékelték a pártok a történteket, valamint a jelölti beszédeket.

Áder Jánost választotta újabb öt évre köztársasági elnökké a parlament. A második fordulóban az államfő 131, Majtényi László 39 szavazatot kapott. A voksolás előtt Áder János és Majtényi László is beszédet mondott a képviselőknek.

A szavazásról és a beszédekről véleményt mondtak a pártok is.

Kósa: államfői beszéd és virtigli ellenzéki aktivista felszólalás

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint

míg Áder János államfői beszédet mondott a parlamentben, addig Majtényi Lászlótól "virtigli ellenzéki aktivista" felszólalást hallhattak.

 Áder János köztársasági elnök, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje a nemzet egységének kifejezésére hozott példákat, egyebek mellett a szerb-magyar történelmi megbékélésről - mondta Kósa Lajos, hangsúlyozva: a köztársasági elnöknek feladata, hogy a minden magyar szempontjából fontos ügyekben fellépjen. Közölte:

az államfővé újraválasztott Áder János május 8-án tesz esküt.

Ezzel szemben a baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László - noha a nemzet megosztásának elkerülését szorgalmazta - mindenkihez szólt, kivéve a kormány politikáját támogatókat - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte Majtényi László "csak az ellenzékről, sőt még a szélsőségesekről is beszélt, akikről azt mondta, hogy be kell emelni őket az alkotmányos keretek közé".

A politikus hozzáfűzte: a köztársaságielnök-választás első - eredménytelen - fordulójában még 44-en, a második körben viszont már 5-tel kevesebben, csak 39-en szavaztak a volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökére.

A két forduló között, "80 perc alatt 5-en ábrándultak ki" Majtényiból

- fogalmazott.

Kósa Lajos azt is kiemelte: Majtényi László ellenzéki jelöltként nem csak hogy felszólalhatott az Országgyűlésben, de a közszolgálati televízió azt élőben közvetítette. Majtényi László "ehhez képest azt mondta, hogy Magyarországon nincs szólásszabadság, és súlyosan korlátozzák a (...) vélemények megjelenését" - jegyezte meg.

A Liberálisok bátor politikai fellépést várnak Ádertől

A Magyar Liberális Párt azt várja a köztársasági elnökké újraválasztott Áder Jánostól, hogy a szabadságjogok védelmét, a jogállamiságot és a bátor politikai fellépést következetesebben és határozottabban képviselje, mint első ciklusában - mondta Fodor Gábor pártelnök.

Fodor Gábor pártja nevében gratulált Áder Jánosnak, ugyanakkor arra szólította fel az államfőt, hogy ha már mostani beszédében kiállt a környezetvédelem ügye mellett, akkor lépjen fel határozottan Paks kérdésében. A Liberálisok elnöke szintén

az államfő határozott fellépését sürgette a sajtószabadság sérelme, a szegénység, és a menekültekkel szembeni "indulatkeltő kampány"

ügyében is.

Hangsúlyozta: Áder Jánost kétharmados támogatás híján csak a második fordulóban tudták megválasztani, ezért az államfő akkor cselekszik bölcsen, ha azoknak a hangjára és véleményre is figyel, akik kritikusai és nem őt támogatják politikailag.

Fodor Gábor hozzátette: a Liberálisok büszkék az általuk támogatott Majtényi Lászlóra, aki parlamenti beszédében határozottan és világosan fejtette ki azokat az elveket, amelyeket az MLP is fontosnak tart.

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a Demokratikus Koalíció képviselői és egy szocialista képviselő a második fordulóban már nem szavazott, azt mondta: politikailag helytelen és udvariatlan gesztusnak tartja ezt.

A DK korábban közleményben tudatta, hogy a második fordulóban, amelyikben már az egyszerű többség is elég, nem veszik fel a szavazólapot, nem akarnak "a demokrácia díszleteként" asszisztálni Áder János újraválasztásához.

Párbeszéd: Majtényi a választás erkölcsi győztese

A Párbeszéd szerint bár a szavazatok száma Áder János győzelmét hozta, a mai köztársasági elnökválasztás erkölcsi győztese Majtényi László.

A volt ombudsman az ellene folyó gyűlöletkampány ellenére vállalta, hogy a köztársaság értékeit képviseli, miközben Áder János beszédében Schmitt Pál-i mélységekbe süllyedt - fogalmazott közleményében a Párbeszéd.

Az újraválaszott államfő a megtépázott demokrácia helyzetére, a mélyülő szegénységre vagy a korrupcióra egyetlen szóval sem tett utalást. Szintén nem beszélt azokról az aljas, a kormánypárt által erőszakkal meghozott törvényekről, amelyeket egy hang nélkül aláírt: a sajtószabadság ellehetetlenítéséről, a Paksi beruházások titkosításáról vagy a választási rendszer további szétzúzásáról - írta a párt. 

A Párbeszéd szerint

Majtényi László olyan jelölt volt, aki már korábban is bizonyította: maximálisan kiáll a korrupció felszámolása, a demokrácia és a béke, a nemzet egységének megteremtése mellett,

és, ami talán még ennél is fontosabb, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori elnökének programjában szerepelt a szegénység, az egyenlőtlenségek felszámolása, a jólét megteremtése.

A Párbeszéd köszöni Majtényi Lászlónak, hogy vállalta a jelölést annak ellenére, hogy a Fidesz az első perctől kezdve gyűlöletkampányt folytatott ellene. Eme mai választásnak ő az igazi, az erkölcsi győztese - fogalmazott közleményében a Párbeszéd.

LMP: igazi államfője is lehetne Magyarországnak

Az LMP társelnöke sem Áder János eddigi tevékenységében, sem az államfő újraválasztása előtt elmondott programbeszédében nem talált olyan elemet, amelyre reagálni lehetne, Hadházy Ákos ugyanakkor az alulmaradt ellenzéki jelöltről szólva azt mondta:Majtényi László megmutatta, hogy igazi államfője is lehetne Magyarországnak.

Az LMP politikusa  reményt adónak ítélve Majtényi László programbeszédét, amely számára azt mutatta meg: elképzelésekkel, véleménnyel is lehet valaki államfő.

Hozzátette:

Majtényi László beszéde megmutatta, hogy a köztársasági elnöknek igenis van mozgástere, beszédeinek lehetne súlya, törvények megalkotását kezdeményezhetné vagy akár népszavazást is

- fűzte hozzá.

Ez utóbbiról megjegyezte: ha Áder Jánosnak nemcsak szavakban lenne fontos a környezetvédelem vagy a nemzet egysége, akkor a paksi beruházás ügyében neki elsőként kellett volna népszavazást kezdeményeznie.

KDNP: az államfő eddigi tevékenysége biztosíték

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számára az államfő eddigi tevékenysége a biztosíték, hogy munkájában továbbra is mindenekelőtt a magyarság helyzetének javítását és a teremtett környezetünk védelmét helyezi a középpontba.

A kisebbik kormánypárt közleményében kiemelte: olyan világban élünk, amikor megannyi váratlan és kiszámíthatatlan kihívással kell megküzdeni nap mint nap. Ebben a közös helytállásban számítanak az ismét bizalmat kapott államfő együttműködésére.

A köztársasági elnök hallassa hangját és őrködjön hazánk jogállami működése fölött!

- írták.

Jobbik: se Áder, se Majtényi

A Jobbik értékelése szerint egyik államfőjelölt sem alkalmas a tisztségre.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta: azért nem vettek fel szavazólapot, mert

azt szerették volna, ha az emberek közvetlenül választhatnak köztársasági elnököt,

és nem az tölti be a mandátumot, "akinek a Viktor engedi".

Sem Áder János, sem Majtényi László nem képes megjeleníteni a nemzeti egységet, mindketten elkötelezettek valamilyen politikai irányban, nem pártok felett állnak - jelentette ki.

Fontos lett volna, hogy egy elhivatott, köztiszteletben álló ember valódi hatalmi kontroll legyen,

aki nem enged teret az orbáni kormányzásnak - mondta Volner János, aki szerint a szavazás színjáték, az eredménye pedig előre látható volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×