eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Államfőválasztás: érdekesebb, amiről nem beszélt

Államfőválasztás: "érdekesebb, amiről nem beszélt"

Áder János köztársasági elnök felszólalásában inkább az az érdekes, amiről nem beszélt - mondta az InfoRádiónak a Publicus Intézet igazgatója.

Meglepetés nincs

Pulai András úgy vélte, az eredményben nem volt semmi meglepetés, Áder János simán vette az akadályokat, Majtényi László pedig a saját várakozásainak megfelelő eredménnyel távozott.

„A korábbiak fényében valamennyire meglepő, hogy a Fidesz végül Áder Jánost jelölte köztársaságielnök-jelöltnek, illetve hogy a baloldali ellenzék az LMP-vel kiegészülve tudott államfőjelöltet állítani. Harmadik izgalmas, fontos és észreveendő dolog, hogy a Jobbik nem tudott és meg sem próbálta ezt.”

A Publicus Intézet Áder János beszédéről szólva úgy fogalmazott, érdekes volt hallgatni a protokolláris ügyek felsorolását. Keveset foglalkozott a köztársasági elnöki szerep érdemi tartalmi kérdéseivel.

„Sokkal érdekesebb, amiről nem beszélt.”

Pulai András felidézte, Áder János összesen 28 törvényt küldött vissza a parlamentnek megfontolásra, ezek a puha vétók, amelyeknél jórészt formai kitételei voltak. Összesen öt kemény vétót ejtett, politikai súlya abból is kettő volt. Az egyik a választási eljárási törvény módosítása, ami a regisztrációt akadályozta meg. A másik a jegybank- és a postatörvények módosítása volt, aminek alapján a nemzeti bankon keresztül futtatott közpénzek részleteit nyilvánosságra kellett hozni – tette hozzá A Publicus Intézet igazgatója.

„Ez a kettő olyan markáns politikai megnyilvánulás volt, ami beteljesíti az alkotmányban foglalt funkcióját: őrködik az ország parlamentális működése fölött. Arról nem beszélt, hogy a formalitásokon túl mit csinált, ez a legmarkánsabb hiánya a beszédének.”

Majtényi László beszédéről - a Nézőpont Intézet vezető elemzőjéhez hasonlóan – Pulai András úgy vélekedett, markánsan erős politikai beszéd volt.

„Végigsorolta azokat az ügyeket, fontos kérdéseket, amelyeket ő sérelemként élt meg az elmúlt Orbán-kormányok alatt. Valamilyen szempontok ezek ellenpontjaként határozta meg magát.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×