eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin

Így kerülheti el, a kanyaró kemény betegség!

Nincs szükség különleges intézkedések bevezetésére a kanyarójárvány miatt, de figyelni kell a gyakori kézmosásra - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Komáromi Zoltán háziorvos. A szakember szerint nagyon gyorsan fertőz a betegség, amelynek egyébként tipikus tünetei vannak.

Mit kell csinálni?

Amíg egy közösségben nincs jele a fertőzésnek, a szokásos járványügyi megelőző szabályok érvényesek:

sok kézmosás, -fertőtlenítés, a tömeg, különösen a sok beteg ember kerülése

– mondta a háziorvos. Komáromi Zoltán hozzátette, a kanyaró ugyanis cseppfertőzéssel terjed, a vírusa sokáig megmarad a felületeken is.

„Ha valakinek a környezetében bizonyítottan kanyarós beteg van, vagy 1969 előtt született, tehát nem kapott igazán hatékony, élethosszig tartó védettséget adó védőoltást, akkor először gammaglobulin oltást kell kapnia, ami a szervezet immunrendszerét megerősíti, hogy ne legyen százszázalékosan fertőzött. Ennek a védelme alatt megkaphatja a gyógyszertárban kapható védőoltást, ami aktív védettséget ad a fertőzés ellen.”

A háziorvos felírja a védőoltás receptjét, a beteg kiváltja és visszaviszi a háziorvoshoz, aki beoltja – ismertette az oltási folyamatot Komáromi Zoltán.

„Ma Magyarországon az egyetlen autentikus dokumentum arról, hogy ki milyen oltást kapott, az mindenkinek a saját oltási könyve.

Számítógépes nyilvántartás sem személyekre, sem praxisokra, sem területekre nincs.

Csak a legutolsó évekre tölthetőek le ilyen anyagok a praxisok számítógépéből.”

Kemény betegség

A kanyaró lázzal, fejfájással, rossz közérzettel kezdődik, majd először a fejen, majd a törzsön is megjelennek kiütések – ismertette a háziorvos a fertőzés tipikus tüneteit.

„Nagyon igénybe veszi, szinte lenullázza az immunrendszert. A terjedés és a fertőződés is félelmetes. Ha valaki megfertőződött, 9-10 napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek, de már a 4. naptól maga is fertőz. A kiütések elmúlása után 4-5 napig még fertőz a beteg.”

A kanyaró egy nagy hatékonysággal terjedő vírusos betegség – hangsúlyozta Komáromi Zoltán háziorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×