eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Emiatt leállhat Budapest közlekedése

15+30+5 százalékos béremelést kér a tömegközlekedési dolgozók nevében a szakszervezet. Sztrájkolnának is - a következő lépésről nemsokára dönt a szakszervezet.

Súlyos szakemberhiány alakulhat ki a Budapesti Közlekedési Központnál, ha pár éven belül nem lesz jelentős béremelés a cégnél - mondta az InfoRádiónak a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Szabó István közölte: a menedzsment eddig nem tett bérajánlatot, sőt még azt sem tudják a szakszervezetek, hogy lesz-e egyáltalán egyeztetés.

„Január vége felé volt egy plenáris ülés, azóta kisebb tárgyalások voltak. A két nagy szakszervezet levélben fordult a vezérigazgatóhoz, amiben minimum 15 százalékos béremelést, három évre lebontva pedig 30 százalékos béremelést kérnénk, öt százalékot pedig a bérfelzárkóztatás miatt” - ismertette a szakszervezet elnöke.

Elmondta: még nincs konkrét időpont, hogy mikor ülnek le a menedzsmenttel tárgyalni, sőt, a levélre sem kaptak választ.

Az Index birtokába került egy olyan, a cég által készített humánstratégia, amely azzal foglalkozik, hogy 2017-20 között körülbelül ezer kilépő pótlását kell megoldani, tehát komoly szakemberhiány alakulhat ki a cégnél.

Erre a szakszervezet elnöke úgy reagált: „a BKV humánerőforrás-politikája főleg az autóbuszosokknál tragédia.”

A vezető szerint a cég nem versenyképes, nem piacképes.

„Ez köszönhető annak, hogy három éven keresztül majdnem csak a minimális béremelés történt” - indokolta Szabó István.

„Azt tudjuk, hogy pontosan mi van az üzleti tervben, amit elfogadott az önkormányzat. Abban nulla százalék van, és még bérajánlást sem tett a munkáltató” - közölte a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Szabó István úgy véli, a héten el kell döntenie a szakszervezetnek, hogy merre tovább.

„Az emberek olyan szinten fel vannak háborodva a hozzáálláson, hogy attól tartok, hamarosan sorozatban fognak kilépni nemcsak a járművezetők, hanem a más szakmában dolgozók is” - véli a szakszervezet elnöke.

„Az biztos, hogy ha így haladunk, akkor előbb-utóbb sztrájkolnunk kell” - hangsúlyozta Szabó István.

Az InfoRádió keresi a BKV vezetését is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×