eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

E-jegyek: íme az első hírek arról, kik próbálhatják ki először

Megtörtént az első valós lépés a magyarországi elektronikus jegyrendszer bevezetésére.

Az elmúlt években több határideje is volt az elektronikus jegyrendszer meghonosításának, azonban különböző okokból egyszer sem sikerült eljutni a kezdésig. Mint az InfoRádió kérdésére a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) közölte, a projekt elindulása 2018 elejétől fokozatosan várható, és ez már igazodik az országosan átjárható jegy- és bérletrendszerhez, a kibocsátott kártyák a különböző közlekedési társaságok között biztosítják majd az átjárhatóságot is. Az eddigi terveket át kell alakítani, mivel az eredeti szerződések nem tartalmazták a tavaly bevezetett elektronikus személyi igazolvány használatát a közlekedésben, ráadásul ezt időközben jelezni kellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak is, amely finanszírozza a beruházást.

A Közbeszererzési Értesítőből most kiderült: a 100 százalékban európai uniós forrásból finanszírozott Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP) központi rendszere és a hozzá kapcsolódó pilotok megvalósítására az AH-NEJP ajánlattevő konzorciummal kötött vállalkozói szerződést a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

A becsült 3 milliárd 512 millió forintos ellenértékkel szemben 3 milliárd 490 millió forinttal nyert az Antenna Hungária Zrt., az i-Cell Mobilsoft Zrt. és a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. konzorciuma. Indult még a tárgyalásos közbeszerzésen  a Delta Systems Kft. és a T-Systems Magyarország Zrt. is.

A NEJP rendszer létrehozandó központi elemei a következők: rendszermodulok, hardver-eszközök és szoftverek, továbbá a pilot (minta) rendszerekhez szükséges fedélzeti- és ellenőri eszközök.

Ezek mellett ki kell dolgozni a közlekedési kártyarendszer alapkoncepcióját, amely alapján el kell indítani a két pilot-projektet. Ezek egyike a Debrecenben, a DKV Zrt. működési területén mobiltelefon segítségével működő elektronikus jegyrendszer, míg a másik a Volánbusz Zrt. egy meghatározott ellátási területén elektronikus közlekedési kártyarendszer megoldások kipróbálása lesz - írta a Napi.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×