eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Veszélyes lehet az elhúzódó ujjszopás

Veszélyes lehet az elhúzódó ujjszopás

Főként a cumizás vagy az ujjszopás az oka annak, hogy a gyermekek kétharmadának nyelészavara van óvodás korában - mondta az InfoRádiónak Hevesi Gabriella logopédus, nyelésterapeuta. A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége idén kiemelten foglalkozik a nyelészavarokkal.

A nyálfunkció zavarainak lehet oka a cumizás, az ujjszopás időn, nagyjából ötéves koron túli megléte, mert fenntartja a csecsemőkori nyelési reflexet – mondta el a nyelésterapeuta. A logopédus hozzátette, de háttere lehet az orrmandulák megnagyobbodása is, aminek következtében szájlégzés alakulhat ki. Ez azzal jár, hogy a nyelv pozíciója megváltozik, ami pedig a nyelvizomzat működési egyensúlyának felbomlásához vezet – tette hozzá Hevesi Gabriella.

„Azok az izmok, amelyek a szájpadlás felé húzzák a nyelvet, nem tudnak dolgozni, ennek következtében rossz rágási technika, illetve fogsorzáródási és állkapocsízületi problémák alakulhatnak ki. Feszessé válhat az állkapocs, kattoghat az ízület. Gyakori, hogy ezek a gyerekek túl nagy falatot, gyorsan nyelnek le; tömik és falják az ételt, ami emésztési problémákhoz, refluxhoz vezethet.”

A gyerekek egyre több, már 60 százaléka küzd nyelési zavarral – jelezte Hevesi Gabriella. A nyelésterapeuta hozzátette, már 3-4 éves, ujjszopó, cumizó gyereket korban érdemes figyelni, nagyon intenzív szájlégzés esetén is érdemes gyanakodni.

„A terápiához kell egy életkorhoz kapcsolódó érettség, de a prevención van a hangsúly. 3-4-5 éves korban elkezdhető az ajakzáró izmok erősítése és az orrlégzés kialakítása, ez nagy lépés lehet a terápiában, később lehet arra támaszkodni.”

A nyelési zavar egy reflexmechanizmus, ami gyógyítható – hangsúlyozta Hevesi Gabriella. 6-8 hónap intenzív terápiával; heti egyszeri kezeléssel és napi 15-20 perces otthoni gyakorlással leépíthető a régi rossz reflex és automatizálható a jó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×