eur:
388.3
usd:
360.26
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely
Mi már sejtjük, hova kirándul legközelebb

Mi már sejtjük, hova kirándul legközelebb

Megkezdődött a Barlangok Hónapja. Az érdeklődők márciusban több kiépített barlangot nagy kedvezménnyel kereshetnek fel és ott programok is várják őket. Tavaly félmillióan éltek a lehetőséggel.

A barlangolókat kedvezmények és programok várják - mondta az InfoRádiónak V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

„Például a Baradla-barlangban 20 százalékos kedvezménnyel várja az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága a látogatókat. A Tapolcai-tavasbarlangban, illetve Lóczy-barlangban 40 százalékos kedvezmény van a felnőtteknek és száz a gyerekeknek.”

Az államtitkár hozzátette, hogy a barlangok, illetve a földvárak és használaton kívüli bányéák feltárására állami és uniós pénzt is fordítanak.

„Magyarország elég gazdag barlangokban, mintegy négyezret ismerünk, amelynek a feltárt összhossza 285 kilométer. 34 látogatható barlang van. Jelentős forrást fordítunk arra, hogy ezek az úgynevezett élettelen természeti értékek látogathatók legyenek, ide tartoznak az felhagyott bányajáratok, a kunhalmok, földvárak, kaptárkövek is. 2,4 milliárdos fejlesztések kezdődnek az elkövetkező időszakban a nemzeti parkoknál.”

A negyedik éve meghirdetett Barlangoló programban a Duna-Ipoly, az Aggteleki, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Bükki Nemzeti Park vesz részt. A Bükkben 1242 regisztrált barlang található. Ezek közül 180 millió forintból 38-at újítanak fel a közeljövőben. A barlangok hónapjának egyik rendezvényeként az egri Agria Park Galériában megnyílt az Inverse Everest című fotókiállítás a föld legmélyebb, 2197 méter mély barlangjáról.

A márciusban kedvezménnyel látogatható barlangok listáját és programkínálatát megtalálják a magyarnemzetiparkok.hu oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×