eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ezeket feltétlenül tudatosítani kellene a gyerekekben

Ezeket feltétlenül tudatosítani kellene a gyerekekben

A dohányzás, az elhízás és a mozgásszegély életmód a legnagyobb népegészségügyi problémák Magyarországon - mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, aki szerint nagyon hiányzik az iskolákból egy egészségre nevelő program.

Társadalmi szinten jellemző, hogy rohanunk a pénz után, és közben nem marad időnk magunkra. Tóth Kálmán szerint az aktív korú emberek többsége nem fektet hangsúlyt a megelőzésre, hanem csak akkor ijednek meg, amikor már megjelenik a konkrét betegség. Pedig ezeket meg lehetne előzni megfelelő életmóddal és rendszeres szűrésekkel.

Egyre korábban jelennek meg a szív- és érrendszeri betegségek. Már a fiatal korosztály sem tesz annyit az egészségéért?

– Hiányzik az általános iskolákból, de a középiskolákból mindenképpen egy egészségnevelő program. Rá kellene mutatni, hogy ha valaki már korán elkezd dohányozni vagy egészségtelenül táplálkozik és fiatalon túlsúlyos lesz, abból általában egészségtelen életmódú felnőtt és előbb-utóbb érbeteg lesz.

A magyar lakosság az uniós átlaghoz képest jóval többet dohányzik és jóval több alkoholt fogyaszt. De felmérésekből azt is tudjuk, hogy a dohányosok egy része hajlandó lenne leszokni. Kap a lakosság szakmai segítséget az egészségügyben, ha szeretne a káros szenvedélyeitől megszabadulni? 

– Intézményesített szinten már csak akkor foglalkozunk ezekkel a problémákkal, ha már valamilyen esemény bekövetkezett. Az életmód-ambulanciák elsősorban a kardiológiai és a kardiovaszkuláris rehabilitáció részei. A klasszikus egészségmegőrzés és primér prevenció sajnos közel sem működik olyan szinten, mint kellene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×