eur:
393.1
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Itt az uniós versenyképességi lista - nem szívderítő a magyar helyezés

Egyetlen magyarországi régió sem éri el az EU-s átlagot. A környező országokban vannak kiemelkedő régiók. A Brexit viszont elviszi az unió legjobbjait.

Az Európai Unió hétfőn közölte a régiók versenyképességi statisztikáit. Utoljára három éve készült hasonló felmérés. A versenyképességet így definiálták: egy régiónak azon képessége, hogy vonzó és fenntartható környezetet biztosítson cégeknek, az ott élőknek és az ott dolgozóknak. Vagyis azt pontozták, hogy mennyire jó az adott régióban élni és vállalkozni. Az EU-ban 263 régió van, Magyarországon belül 7 - idézi a kimutatást a 444.hu. A statisztika szerint:

  • Egyetlen magyarországi régió sem éri el az EU-s átlagot, bár Közép-Magyarország (Budapest és környéke) elég közel van hozzá.
  • 2013 óta mind a 7 magyar régió rontott a helyezésén, és Észak-Magyarország különösen sokat rontott, és így rákerült a lecsúszó régiók listájára is, az egykori kommunista országok régiói közül egyetlenként.
  • Az egészségügyi helyzetet értékelő pontokban az összes magyar régió a legutolsók között van, Észak-Magyarország konkrétan az utolsó előtti egész Európában.
  • Nagyon rossz pontokat kapott Magyarország az alapfokú oktatására és az állami intézmények hatékonyságára is.
  • Budapest és környéke (Közép-Magyarország régió) egyáltalán nem számít szegénynek az EU-ban, a GDP-je egyenesen átlag feletti, ebből a szempontból 84. a 263 régióból. Ám a most közölt versenyképességi listán csak a 152. Ez arra utal, hogy hosszú távon hanyatlás vár rá. A rossz irányt mutatja, hogy 2013-ban még 144. volt a versenyképességi listán.
  • A többi magyar régió az EU első kétharmadába sem került bele. A fenti osztályzási rendszerben 5-ből 2-est kapott Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl, az ország összes többi régiója pedig a legrosszabb, 1-es osztályzatot kapta.
  • A V4 csoportból három régió kapott az EU-s átlag feletti pontot: Pozsony (Szlovákia), Prága (Csehország) és a Prágát körbevevő Közép-Csehország.
  • 2010 és 2013 között az összes magyarországi régió stagnált, vagyis amióta ezt a statisztikát készítik, annyi érdemi változás történt, hogy egy magyar régió (Észak-Magyarország) érdemben gyengült, a többi versenyképessége pedig nem javult.

A Brexit a legversenyképesebbeket viszi el

Az EU 10 legversenyképesebb régiójából négy Nagy-Britanniában van, köztük az első két helyezett is (London és Dél-Kelet-Anglia). Az élbolyban egy holland (Utrecht), egy svéd (Stockholm), egy dán (Koppenhága és környéke), egy francia (Párizs és környéke), egy német (München és környéke) illetve Luxemburg szerepel még.

Az utolsó 10 helyezett között három román, öt görög, egy bolgár és egy francia régió (a dél-amerikai Guyane) szerepel.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×