eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Óriási üveghíd és űrközpont csalogatja a turistákat

A világ legnagyobb üveghídja és űrközpont - mindezekre lesz pénz a keleti régió fejlesztési programjában.

A Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánításáról döntött a kormány a múlt héten. A 105 településből álló terület fejlesztésére 2020-ig 102 milliárd fordítanak hazai és uniós forrásokból. 

A Magyar Közlönyből kiderült, hogy a program részeként 2,5 milliárd forintos üveghidat építenek Sátoraljaújhelyen, a Szárhegy és a Várhegy közé – írta az Index. A Vastagbőr blog szerint ez a világ leghosszabb üveghídja lenne, ugyanis 700 méteres hosszával 270 métert verne az eddig csúcstartó kínai függőhídra. hid

A fejlesztés része továbbá, hogy a kormány 3 milliárd forintért űrközpontot építtet Gyulaházára, Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós szülővárosába. Bardi Béla, a település polgármestere a Szon.hu-nak elmondta: eredetileg csak egy kiállítóteremre pályázott, hogy a faluba kerülhessen a bezárt Közlekedési Múzeum űrrepülés-történeti kiállítása és a repüléstörténeti anyag egy része, ám ebből lett a spaceközpont. 

A fejlesztések között a legnagyobb tételt a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonal villamosítása jelenti 21 milliárd forinttal, míg egyaránt 1,5 milliárd forintot kap a kisvárdai vár, a Nyíregyházi Állatpark és a Sóstói Múzeumfalu. 

Tokajba 11 milliárd forint érkezik, ebben a kerékpárút, a Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztésének első üteme is benne van, valamint ebből valósítják meg az óvárosi parti sétány kiépítését, a belvárosi sétálóutca egységes szerkezetű átépítését, valamint a Tokaji Bormúzeum látogatóközponttá alakítását. A tokaji Rákóczi-vár felújítására és környezetének rendezésére, a sevillai Makovecz-pavilon Tokajban való felállítására illetve a Bodrog parti lombkorona sétányra és egy gyalogos híd megépítésére is jut forrás. 

Sátoraljaújhelyen az Ungvári pincesor fejlesztésére, Tállyán az evangélikus templom felújítására, Tarcalon a Szüretelőház fejlesztésére, Bodrogkeresztúron a Római katolikus templom felújítására és a csodarabbi kiállítás-, bemutatótér- és rendezvényhelyszínre is fordítanak összesen 3,5 milliárd forintot. Ebben az összegben Mád történelmi főutcájának rekonstrukciója is valamint a tolcsvai Rákóczi-kastély és pince fejlesztése is benne van. 

Sárospatakon Szent Erzsébet Zarándok- és Látogatóközpont épül 1,5 milliárd forintból. Élménypontokat alakítanak ki Szegiben, Makkoshotykán és Mádon, de lesz pénz az innovatív turisztikai termékek fejlesztésére is - közölte a hegyalja.info.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×