eur:
379.81
usd:
352.01
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Itt a kalkulátor, amely megmondja a 2018-as választások eredményét

Itt a kalkulátor, amely megmondja a 2018-as választások eredményét

Mandátumbecslő kalkulátort készített a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. Róna Dániel politológus számításai szerint a Fidesznek akkor lesz 2018-ban kétharmados többsége a parlamentben, ha mind az MSZP-t, mind pedig a Jobbikot 20 százalékponttal megelőzi a voksoláson.

„Azt, hogy mi lesz egy év múlva, nem tudhatom. De arra törekedtem a mandátumbecslő modellben, hogy azt megmutassam, a Fidesz kétharmada, abszolút többsége, vagy ennek hiánya esetén milyen szavazatarány valósulhatna meg” - mondta a politológus.

Hozzátette: a modell úgy működik, hogy beütjük a szavazatarányt, és kiszámolja, hogy ehhez a szavazatarányhoz milyen mandátumarány párosulna.

„Arra jutottam, hogy ha a baloldallal és a Jobbikkal szemben egyaránt legalább 20 százalékpontnyi előnye lenne a Fidesznek, akkor nagyon valószínű, hogy meglesz a kétharmada. Ha pedig mindkettővel szemben 5-7 százalékpontnyi előnye lenne, akkor meglenne az abszolút többsége” - tudatta a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

Ha ennél szorosabb lesz a verseny, akkor a kalkuláció alapján olyan helyzet alakulhat ki, hogy egyik pártnak sincs meg a többsége, ami a kormányzáshoz szükséges.

„Számításaim szerint a baloldalnak tíz százalékpontos többségre lenne szüksége ahhoz, hogy egymagának meglegyen az abszolút többsége a kormányzáshoz. A Jobbik esetében ez a szám valamivel alacsonyabb, körülbelül 7 százalékpont” - ismertette Róna Dániel.

Ezek szerint – mint mondta – a választási rendszer úgy van kalibrálva, hogy a baloldalnak kicsit nehezebb dolga van.

Elmondta, hogy a kettő közötti különbség abból adódik, hogy

a baloldali választókerületek átlagosan nagyobbak, mint a jobboldaliak: átlagosan 80 ezer lélekszámmal rendelkeznek, míg a jobboldaliak
75 ezerrel.

„Vagyis a baloldali emberek többen választanak ugyanannyi képviselőt, mint a jobboldaliak. Ennek pedig az a következménye, hogy a baloldalnak 2-3 százalékkal többet kell szereznie ahhoz, hogy ugyanannyi mandátuma legyen” - magyarázta a politológus.

„De ezek a forgatókönyvek, nagyon irreálisnak tűnnek most, vagyis hogy akár a baloldalnak, akár a Jobbiknak egyedül abszolút többsége legyen” - fűzte hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

Így készült

Róna Dániel elmondta, hogy a kalkulátor elkészítéséhez a 2014-es választókerületi adatokból indult ki, és megnézte, hogy az egyes választókerületekben milyen eredményeket értek el akkor a pártok.

„Ezután jött egy feltételezés, hogy országos szinten erősödnek vagy gyengülnek a pártok. Ha például az a feltételezés, hogy az egyik párt kétszeres erősödésre tett szert országosan, akkor ezt választókerületi szintre is lefordította a modell, és azt feltételezte, hogy minden választókerületben kétszer akkora lesz a támogatottsága” - részletezte Róna Dániel, a mandátumbecslő kalkulátor készítője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×