eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Már az utolsó simításokat végzik az új alaptanterven

Márciusra elkészül az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepciója, amelyet következő lépésként társadalmi egyeztetésre bocsát a szaktárca – értesült a Magyar Idők.

A kormány az oktatás állapota miatti tiltakozások kezdetét követően tavaly tavasszal jelentette be, hogy új NAT készül a tanulói terhek csökkentése érdekében. Ez lesz a sorban az ötödik alaptanterv, hatályba lépése a 2019/2020- as tanévben várható.

Jelenleg a magyar tantervi rendszer háromszintű: a NAT-ból, a kerettantervekből és a pedagógiai program részét képező helyi tantervekből áll. Az alaptanterv meghatározza a fejlesztési területeket, a nevelési célokat, az iskolai nevelés-oktatás egyes sajátos tartalmi, pedagógiai feladataira vonatkozó elveket, valamint a kulcskompetenciákat.

Egy, a lap birtokába került háttéranyagban hangsúlyozzák, az új NAT egyik legfontosabb feladata, hogy korszerűsítse a korábbi elképzeléseket, irányokat, és megfelelő kereteket biztosítson a versenyképes oktatáshoz.

"Újra kell gondolni a kompetenciafejlesztés fogalmát annak minden elemével – például ismeret, készség, képesség, kimeneti szabályozás – együtt. Az oktatási kormányzat célja, hogy egy olyan koherens szabályozási rendszer jöjjön létre, amely a jelenleginél erőteljesebben épít a pedagógusok szakmai tudására – hívták fel a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×