eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Zacher Gábor: nem az a baj, ha rosszul döntött a gyerek

Zacher Gábor: nem az a baj, ha rosszul döntött a gyerek

Drogprevenciós rendezvénysorozat indul Újbudán. A program elsősorban a családok szerepének jelentőségét hangsúlyozza. Zacher Gábor toxikológus szerint a szülők sokat tehetnek azért, hogy gyerek ne nyúljon a kábítószerhez.

Alapvetően kérdés, hogy a szülő milyen szociális mintát mutat – hangsúlyozta Zacher Gábor.

„Mit cipel a gyerek a puttonyában, amit mi okos és bölcs felnőttek töltünk meg. A döntés, hogy elkezd-e kábítószerezni, a gyerek kezében van. Az alapján fog dönteni, amit az addigi élete során tapasztalt: értékrend, keretrendszer, élőkép, példakép. Ha jól töltjük meg azt a bizonyos puttonyt, akkor jó eséllyel azt fogja mondani: kösz, nem.”

A toxikológus arra hívta fel a figyelmet, nem kell pánikba esni, ha a gyerek hoz egy rossz döntést.

„Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy elindult a lejtőn, holnapután már szúrni fog.”

A Honvédkórház főorvosa hangsúlyozta, merni kell ezekről a dolgokról beszélgetni, de nem csak a szenzációkról, a halálesetekről, rendőrségi lefogásokról.

„Borzasztóan fontos, hogy milyen példát mutatunk.

Elvárjuk a gyerektől, hogy tudjon nemet mondani, és mi tudunk?”

Zacher Gábor emlékeztetett, hogy a gyerek nem mindig nyitott. Sci-fi kategóriába illőnek nevezte, ha úgy zajlik mindez, hogy beszélgetnek a kábítószerekről, amikor a szülő ráér.

„Kérdés, mit tudunk mondani.

Mennyire vagyunk járatosak ebben a világban?

Ez persze nem azt jelenti, hogy apukák, anyukák próbálják ki ezeket az élményeket, de meg kell ismerkedni ezzel a világgal. Nem beszélve arról, hogy nagyon fontos, hogy ismerjük-e a gyerekünket; tudjuk, mi érdekli, foglalkoztatja, mit szeretne csinálni.

Tudunk-e egyenrangú partnerként kommunikálni a gyerekkel?”

A szerek naprakész ismerete a szakma számára sem egyszerű feladat – tette hozzá Zacher Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×