INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

tartós tankönyv

általános iskola

oktatás

Végleg visszavonják a kicsiknél a tartós tankönyveket

InfoRádió

Anyagi okok miatt vezették be, érzelmi okok miatt vezetik ki.

Végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából – vette észre a Magyar Nemzet egy tegnap megjelent, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oldalára feltöltött (Emmi) tervezetből. A tartós tankönyv használatát pedig az Orbán-kormány tette kötelezővé arra hivatkozva, hogy enyhítené a családok és a költségvetés terheit. Az intézkedést a 2013/2014. tanévi tankönyvrendelés során kellett alkalmazni először az általános iskolák első évfolyamán, majd tanévenként felmenő rendszerben. A kötelező tartós tankönyvek rendszere azonban évek óta szakmai tiltakozást váltott ki.

Tavaly a Meixner Pedagógiai Egyesület petí ciót is indított, hogy töröljék el az intézkedést az első négy évfolyamon. Szerintük ugyanis megnehezítette az alsó tagozatos gyerekek oktatását, hogy semmit sem jelölhettek meg a szövegben. Így végül tavaly óta az 1–2. évfolyamon már nem kötelező tartós tankönyvet használni, de az erre vonatkozó rendelet eddig nem módosult, mostantól azonban ezeket a könyveket kivezetik az említett két évfolyamból.

Az Emmi hatásvizsgálata most azzal az indokkal hátrált ki az intézkedés mögül: „életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása.” Úgy vélik, a kivezetés mindössze 600 millió forintos többletköltséget jelentene az állami fenntartású iskoláknak - írta a lap.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018