eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tényleg létezett a titkos forgatókönyv a kormánybuktatásra?

Tényleg létezett a titkos forgatókönyv a kormánybuktatásra?

A szocialista párt külön vizsgálóbizottságban és a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is foglalkozna a jegybankelnök által, az Országgyűlés előtt említett 2015-ös kormánybuktatási kísérlettel.

A Magyar Nemzeti Bank 2015-ös tevékenységéről tartott parlamenti beszámolóban mondta azt Matolcsy György, a jegybank elnöke, hogy a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor csalásait leleplező és végül bedőlésükhöz vezető nemzeti banki vizsgálatok egy sorozatba, ahogy fogalmazott, forgatókönyvbe illeszkedtek.

"Egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységéhez illeszkedik, amely 2014 őszén indult el"- fogalmazott a jegybankelnök.

Matolcsy György hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank megtalálta volna a csalárdan működő brókercégeket, de nem mindegy, hogy az év első három hónapjában, vagy esetleg májusban.

Majd rámutatott, hogy miért történhetett meg mindez korábban.

"Mert

valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisában.

Ez a bankpánik be is következett, 4 városban 4 órát tartott. Mondhatnánk, hogy nem sok, de igenis sokkszerű volt az, hogy

egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, fel akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a magyar kormányt.

Ez egy nagyon súlyos árnyék, nagyon sötét árnyék, mély szürke árnyék, nincs is árnyalata, egy árnyalata van: sötét" - mondta Matolcsy György.

Röviddel a felszólalás után Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke kezdeményezte, hogy a testület következő ülésén tűzzék napirendre az ügy vizsgálatát.

Az MSZP pedig bejelentette: parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi annak kiderítésére, hogy melyik ország veszélyeztette Magyarország nemzeti szuverenitását és pénzügyi stabilitását.

"Ki kell, hogy derüljön: a jegybankelnök hülyeségeket beszélt, vagy valóban volt ilyen szándék.

Ha volt, akkor ez súlyos szuverenitási problémákat vet föl, és erről egészen biztosan beszélnünk kell" - jelentette ki Mesterházy Attila, a párt képviselője. 

A szocialista politikus hozzátette: a beszéd kontextusából nem kell zseninek lenni, hogy rájöhessünk, hogy a jegybankelnök az Amerikai Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy be akart avatkozni a magyar belpolitikába.

A Népszava megkeresésére az amerikai követség visszautasította a jegybankelnök kijelentését.

„Az Egyesült Államok nem kísérelte meg a magyar kormány megdöntését 2014-ben vagy bármikor máskor, s nem találjuk hihetőnek, hogy bármely más NATO-tagállam erre kísérletet tett volna"

– közölte Richard Damstra, a nagykövetség szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×