eur:
393.57
usd:
368.21
bux:
66140.11
2024. április 24. szerda György
Elfeledett jogosítványával is élni fog a zöldombudsman

Elfeledett jogosítványával is élni fog a zöldombudsman

A talajvédelem, a levegőtisztaság, az energiahatékonyság, a településfejlesztés és az állatvédelem területén lát sok tennivalót az új zöldombudsman, akit kedden választott meg az Országgyűlés.

Bándi Gyula professzor azt mondta az InfoRádiónak, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettesként élni fog egy olyan jogosítványával, amivel az elődei nemigen.

"Van egy olyan jogosítványa az alapjogi biztos jövő érdekeinek védelmét ellátó helyettesének, hogy közvetetten - a biztoson keresztül - felléphet perekben beavatkozóként, például ha több polgárt érintő környezeti kárral kapcsolatosan indulnak magánjogi vagy közjogi perek. Ezzel az elmúlt 4-5 évben nem éltek, nekem viszont feltett szándékom, hogy ebbe az irányba is menjünk, mert a jogalkotás mellett a joggyakorlat alakítása is alapvetően érinti az állampolgári jogokat" - ismertette terveit a kedden megválasztott zöldombudsman. 

Bándi Gyula nagyon fontosnak tartja a levegőtisztaság biztosítását és a talaj védelmét.

"Foglalkozott az elődöm a lakossági tüzelésből eredő szennyezésekkel, hiszen köztudott, hogy a lignitfelhasználásból, a hulladékégetésből eredően óriási környezet-egészségügyi kockázatokat szenvednek el sok helyen. A másik fő irány a termőföld és talajvédelem. Nagyon komoly együttes munka folyt az akadémiával, és annak a tudományos háttere alapján kezdeményezés indult a jogalkotás felé szabályok módosítására vagy megalkotására" - idézte fel a professzor. 

Hozzátette, hogy két probléma érheti a talajt: az, hogy elfogy, illetve hogy szennyeződik hulladékkal vagy bármely más módon.

"Ne felejtsük el, hogy minden életfunkciónk a földön és a talajon áll" - hangsúlyozta.

Az új zöldombudsman az energiahatékonyság területén a jövő nemzedékek érdekében az energiafelhasználás csökkentését szorgalmazza.

A településfejlesztéssel összefüggésben a városképi rendeletek megalkotásához ad majd tanácsokat az önkormányzatoknak.

Az állatvédelemben pedig megemlítette az olyan veszélyeztetett magyarországi fajok megóvását, mint a földikutya, amelynek ügyét már elődje, az alkotmánybíróvá választott Szabó Marcell is felkarolta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×