eur:
393.28
usd:
367.4
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Már idén munkaszüneti nap lesz nagypéntek

Már idén munkaszüneti nap lesz nagypéntek. Ez azt jelenti, hogy április 14-én négynapos hétvége kezdődik.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben, A Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén jelentette be, hogy nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánítják.

„Egyetlen akadályt kell vennünk: egy karcagi református atyafi bólintására várunk.”

A javaslat egyik beterjesztője Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt.

„A nemzet keresztény önazonosságának helyreállításában ez egy fontos lépés lehet.”

A nagypéntek a húsvét előtti péntek. A keresztények ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről - mondta az InfoRádióban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

„Nagypénteken áldoztatás van, de szentmise nincs. Ekkor olvassuk fel újra a passiót és hódolunk a kereszt előtt.”

Sándor Ildikó szerint a vallási ünnepnapok ma már sok embernek csak annyit jelentenek, hogy akkor nem kell dolgozni, de korábban számos népszokás kapcsolódott hozzájuk; így nagypéntekhez is.

„Péntektől már semmilyen munkát nem végeznek, fekete ruhába öltöznek, szigorú böjtöt tartanak.”

Máté-Tóth András valláskutató arra számít, hogy nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása több embert bevisz a templomokba.

„A pénteki szertartáslátogatásnak kicsit nagyobb lesz az esélye.”

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége nem igazán örül annak, hogy nagypénteken nem kell majd dolgozni. Az InfoRádiónak korábban Dávid Ferenc, a szervezet főtitkára nyilatkozott.

„Amikor arról beszélünk, hogy munkaalapú társadalmat építünk, akkor kicsit nehezen értem, miért kell az éves munkaidőalapot miért kell egy nappal csökkenteni.”

A Portfolio elemzője, Madár István szerint azonban a nagypénteki szabadnap nem lesz mérhető hatással a gazdaságra.

„Befolyásolja ezeknek a hónapoknak a teljesítményét, de az a tapasztalat, hogy ez a következő hónapokban általában kisimul és ezáltal az év egészére nagyon visszafogott, leginkább semmilyen hatással nincs.”

Nagypéntek már idén munkaszüneti nap lehet - tisztázta az ezzel kapcsolatos félreértéseket az M1 műsorában Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára..

„Egyrészt minden frakció támogatta. Másrészt pedig az ütemterv szerint

április 14-én meglesz az első ilyen szabadnap,

és ezzel elérjük az európai átlagot.”

Nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításához egyébként az Országgyűlésnek nem kevesebb, mint öt törvényt kell módosítania. Az pedig kétségkívül igaz, hogy az ellenzéki pártok támogatják az előterjesztést, de ha rajta múlt volna, akkor az MSZP, a Jobbik és az LMP inkább december 24-ét tette volna szabaddá. A kormányoldal ezt arra hivatkozva utasította el, hogy karácsonyi ünnepe csak az éjféli misével kezdődik, nagypéntek azonban már a húsvét része.

Nagypéntekkel együtt 11 munkaszüneti nap lesz egy évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×