eur:
393.65
usd:
368.22
bux:
66311.17
2024. április 24. szerda György

Mi lesz az üzemorvosokkal?

A jövőben az állam finanszírozná és felügyelné a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokat, vagyis az üzemorvosokat – tudta meg a Magyar Idők.

A fokozott egészségkárosodásnak kitett munkakörökben dolgozók védelme érdekében a társadalombiztosításon belül új, az érintettekre vonatkozó egészségbiztosítási ág kidolgozása is szerepel a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő intézkedéscsomag tervei között – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke.

Az új rendszer lényege, hogy a dolgozó egészségét tartósan megkímélje a munkáltató,

 miközben elkerülhetetlen, hogy bizonyos munkahelyeken az alkalmazottak ki vannak téve káros hatásoknak.

Palkovics Imre rámutatott: alapvető fontosságú, hogy a jelenlegi társadalombiztosítási rendszerbe egy olyan biztosítási formát rendeljen a kormány, amely állami garanciavállalással működtetné a foglalkozás-egészségügyi szolgálatot.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvost – korábbi elnevezéssel

üzemorvost – a ma többségében a munkaadó által megbízott magáncégek helyett az állam finanszírozná egy, a társadalombiztosításon belül elkülönített kasszából.

A fedezetet továbbra is a munkaadók állnák, de a jelenlegi gyakorlattal ellentétben nem állnának közvetlen jogviszonyban a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×