eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Matolcsy elbukta a személyiségi jogi perét

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította dr. Matolcsy György felperesnek dr. Bárándy Gergely alperes ellen személyiségi jog megsértése miatt indított keresetét - tudatta a törvényszék. A szocialista politikus ellen a jegybank elnöke indított személyiségi jogi pert, amiért az a parlamentben azt mondta: "Matolcsy György ellopta a közpénzt."

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg a jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogának megsértését Bárándy Gergely országgyűlési képviselőnek tavaly májusban a parlamenti felszólalásában tett kijelentése miatt. A szocialista politikus ugyanis az Országgyűlésben Matolcsy válaszát követő viszontválaszában azt mondta, hogy „nem a Nemzeti Bank munkatársai vagy általában a Nemzeti Bank lopta el a közpénzt, hanem ön és az ön környezete, és az ön családja.”

A jegybank elnöke a jogsértés megállapításán túl kérte, hogy a bíróság kötelezze Bárándyt megfelelő elégtétel adására, azaz közleményben fejezze ki sajnálkozását, emellett kötelezzék 1 millió forintos sérelemdíj megfizetésére is.

"A bíróság az ítéletében megállapította, hogy a kereseti kérelem nem alapos" - tudatta a Fővárosi Törvényszék.

 Megállapították, hogy Bárándy szavai "egy tényállításban megfogalmazott véleménynyilvánítás"-nak minősülnek.

 Mivel pedig a felperes országos szintű közszereplő, ezért az egyébként valóban markáns kritika nem sérti a személyiségi jogait.

"Az alperes közlése nem haladta meg az Alaptörvényben megfogalmazott véleménynyilvánítási szabadság korlátait" - fogalmazott a Fővárosi Törvényszék.

Az ítélet nem jogerős.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×