eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A kormány benyújtotta a parlamentnek a büntetőeljárási törvény javaslatát - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint a gazdaság bővülését segíti az adócsökkentés és a bérmegállapodás. A magyar élelmiszeripari export bővítéséről és japán autóipari beruházásokról tárgyalt Japánban a külgazdasági és külügyminiszter. A kormány célja, hogy minden állami vezető részesüljön államtudományi képzésben - mondta a miniszterelnök. A nap legfontosabb hírei február 14-én.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a tavaly megkötött, hat évre szóló adócsökkentési és béremelési megállapodás megteremti a lehetőségét annak, hogy a magyar gazdaság az idén nagyobb növekedéssel számolhasson. Varga Mihály a TV2 reggeli műsorában azt mondta: a vállalkozások közterheinek csökkentése a növekedést segíti, a minimálbér és a szakmunkás bérminimum jelentős emelése pedig a fogyasztás bővülését eredményezi, mindezek alapján az ipar növekedni fog 2017-ben. Hozzátette: ha az ország az idén a tavalyinál jobban tudja felhasználni az európai uniós forrásokat, akkor 4 százalékos is lehet a növekedés.

A magyar élelmiszeripari export bővítéséről és japán autóipari beruházásokról tárgyalt Japánban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: a Suzuki és a Toyota vezetőivel folytatott egyeztetések eredményeként hamarosan újabb beruházások érkeznek Magyarországra. A magyar diplomácia vezetője stratégiai partnerségről kötött megállapodást az autóipari, infokommunikációs és elektronikai alkatrészeket gyártó Szumitomo Electric vállalattal.

Benyújtotta a parlamentnek a kormány a büntetőeljárási törvény javaslatát. Az indoklás szerint a cél a gyorsabb és hatékonyabb eljárás. A törvényjavaslat kiemelt szerepet szán az elsőfokú perekben az előkészítő ülésnek, és az elkövető valamint a hatóságok közötti együttműködésnek. A javaslat szerint a büntetőeljárásban lesz egy, a nyomozást megelőző új eljárási szakasz. A vádemelés elhalasztása helyett feltételes ügyészi felfüggesztés néven új jogintézmény jönne létre. Ha a parlament elfogadja, a kormány által benyújtott törvényjavaslat 2018. július 1-jén lép hatályba.

Benyújtotta az illegális bevándorlók őrizetbe vételéről szóló törvénycsomagot a parlamentnek a kormány. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint az előterjesztés várhatóan tavasz végén léphet hatályba. Az egyik legfontosabb változás, hogy a bevándorlóknak addig az országhatáron lévő tranzitzónában kell várakozniuk, amíg menekültügyi kérelmüket jogerősen elbírálják. Új elem az is, hogy a jövőben már az egész országból visszaszállítják az illegális bevándorlókat a tranzitzónába és szabálysértési eljárás indítható azzal szemben, aki megsérti a tartózkodási rendet. A 4 törvény módosítását tartalmazó belügyminisztériumi tervezet a jogi határzár megerősítését jelenti, ami miatt támadásokra számít Brüsszel részéről a kormány.

A honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédségnek 10 éven belül a térség egyik meghatározó haderejévé kell válnia. Simicskó István a Honvédség évértékelő vezetői értekezletén azt mondta: az elmúlt 25 év legátfogóbb haderő fejlesztési programja indul el, amellyel a biztonsági kihívásokra megfelelő válaszokat adó honvédség épül fel. A Zrínyi 2026 nevet viselő fejlesztési program kiemelt része a repülő és helikopterképesség modernizációja. Emellett megújul az önkéntes tartalékos rendszer.

A kormány célja, hogy minden állami vezető részesüljön államtudományi képzésben - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lapjának adott interjúban megjegyezte: az államtudományi képzés átalakításával olyan közigazgatási tisztségviselőket kell képezni, akik a szakmai tudásuk mellett elkötelezettek a nemzeti érdek képviselete, a morális tartás és a köz szolgálata iránt.

Elindult az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér próbaüzeme –mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán megjegyezte: az ellátó intézményeket, orvosokat, gyógyszerészeket a betegadatokkal összekapcsoló, november elsejétől kötelező rendszer növeli majd a betegbiztonságot. Elmondta: az eesz összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot. A lakossági portálra ügyfélkapus hozzáféréssel, a TAJ-azonosító megadásával lehet belépni.

Megfellebbezi az állami mobiltender ügyében hozott közbenső bírósági végzést a Közbeszerzési Döntőbizottság. Ez annak a határozatnak a végrehajtását érinti, amely jóváhagyta a Vodafone kizárását az állami mobilszolgáltatási tenderből. A tendert a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság írta ki, amely kizárta az eljárásból a Vodafone-t. A testület a nyertes Magyar Telekommal február 6-án kötötte meg a szerződést. A döntés felülvizsgálatát január végén kérelmezte a Vodafone. A Magyar Telekom közben pert indít a Vodafone ellen, mert álláspontja szerint az rosszhiszemű és valótlan állításokat közölt az állami mobilszolgáltatási szerződéskötéssel összefüggésben.

Új típusú személyi igazolványra is fel lehet tölteni a vasúti bérletet. A szolgáltatást jelenleg a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon teszteli a MÁV-Start Zrt. A dokumentum chipje tárolja a vasúti bérleteket, így az utasok az e-személyivel igazolhatják a vásárlást, ráadásul 3 százalék kedvezményt is kapnak a vételárból.

Jelentős fejlesztések várhatók a következő években a magyar hajózásban - mondta el a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke. Völner Pál közölte: a 36 milliárd forint uniós forrás mellett 13 milliárd forint támogatja az ágazat fejlesztését az Integrált Közlekedési Operatív Programban. Hozzátette: további 7 milliárd forint hazai forrás jut a 27 balatoni kikötő fejlesztésére, új hajók beszerzésére és felújításra.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×