INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

nyelvtudás

nyelvvizsga

felsőoktatás

Senkinek sincs fogalma arról, milyen a diákok nyelvtudása

InfoRádió

A szorgalmas diákok felének sincs esélye arra, hogy eljusson a középfokú nyelvvizsgáig. Jelenleg erre nincs felkészülve a közoktatás – mondta a Magyar Nemzetnek Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke annak kapcsán, hogy az ombudsman szerint a kormány kellő előkészítés nélkül írta elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a középfokú nyelvvizsgát 2020-tól.

Rozgonyi Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta: a legnagyobb problémát az okozza, hogy jelenleg az országban senkinek – még az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) – sincs fogalma arról, hogy pontosan milyen szinten áll a diákok nyelvtudása, vagy hogy mennyire adottak a tárgyi és személyi feltételek a megfelelő színvonalú nyelvoktatáshoz az iskolákban, például van-e megfelelő választék a tananyagokból.

Így azt sem tudjuk, hogy bár a diákok magas óraszámban – legalább 936 órában – tanulják az első idegen nyelvet az iskolákban, miért van az, hogy sokan így sem tudják letenni a középfokú nyelvvizsgát. Ezzel ellentétben azok a tanulók, akik a középiskolai oktatás mellett 100-150 órát nyelviskolában tanulnak, minden további nélkül eljutnak a B2, tehát a középfokú szintig - mondta el a lapnak a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

A nyelvvizsga-követelmény célja támogatandó, hiszen fenntarthatatlan, pazarló a mostani helyzet, amikor tízezrével jönnek ki az egyetemekről nyelvtudás, és így diploma nélkül végzett hallgatók – tette hozzá. Ám a bevezetéshez szerinte a tényleges helyzet pontos megismerése, majd a szükséges feltételek megteremtése szükséges.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018