eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Senkinek sincs fogalma arról, milyen a diákok nyelvtudása

A szorgalmas diákok felének sincs esélye arra, hogy eljusson a középfokú nyelvvizsgáig. Jelenleg erre nincs felkészülve a közoktatás – mondta a Magyar Nemzetnek Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke annak kapcsán, hogy az ombudsman szerint a kormány kellő előkészítés nélkül írta elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a középfokú nyelvvizsgát 2020-tól.

Rozgonyi Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta: a legnagyobb problémát az okozza, hogy jelenleg az országban senkinek – még az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) – sincs fogalma arról, hogy pontosan milyen szinten áll a diákok nyelvtudása, vagy hogy mennyire adottak a tárgyi és személyi feltételek a megfelelő színvonalú nyelvoktatáshoz az iskolákban, például van-e megfelelő választék a tananyagokból.

Így azt sem tudjuk, hogy bár a diákok magas óraszámban – legalább 936 órában – tanulják az első idegen nyelvet az iskolákban, miért van az, hogy sokan így sem tudják letenni a középfokú nyelvvizsgát. Ezzel ellentétben azok a tanulók, akik a középiskolai oktatás mellett 100-150 órát nyelviskolában tanulnak, minden további nélkül eljutnak a B2, tehát a középfokú szintig - mondta el a lapnak a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

A nyelvvizsga-követelmény célja támogatandó, hiszen fenntarthatatlan, pazarló a mostani helyzet, amikor tízezrével jönnek ki az egyetemekről nyelvtudás, és így diploma nélkül végzett hallgatók – tette hozzá. Ám a bevezetéshez szerinte a tényleges helyzet pontos megismerése, majd a szükséges feltételek megteremtése szükséges.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×