eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pletser Tamás: Trump a forradalmat nem tudja megállítani

Pletser Tamás: Trump a forradalmat nem tudja megállítani

Az Egyesült Államok új elnökének politikája csak lassíthatja az új energiaforrások elterjedését, meg nem állíthatja - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában az Erste Bank olajipari elemzője. Pletser Tamás szerint Donald Trumptól újabb olajvezetékek megnyitása és vámok bevezetése várható.

Donald Trump politikája lassíthatja az új energia források elterjedését – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője.

 „Próbálják majd egyszerűsíteni a hagyományos kitermelés – olaj, gáz, kőszén – támogatását, segíteni fogják ezeket az iparágakat különböző enyhítésekkel, klímavédelmi megállapodásokból való kilépéssel, tehát a kínálati oldalt növelni fogják. Másrészt a világban van egy nagyon komoly megújuló forradalom, ami elérte az Egyesült Államokat is. Ebbe az irányba fog a világ alapvetően menni,

a Trump-politika némileg lassítja a megújulók térnyerését, de a forradalmat nem fogja tudni megállítani.”

Pletser Tamás szerint Donald Trumptól újabb olajvezetékek megnyitása és vámok bevezetése várható.

 „Ami már megvalósult: megnyílt két olajvezeték; a Keystone XL és a Dacota Access. Trump adminisztrációs terve az, hogy húszszázalékos importvámot vezetne be, így az olaj- és gázbehozatalra is.”

 Az olajipari elemző arról is beszélt, hogy milyen hatása lehet az amerikai adórendszer változásának.

 „Komoly áremelkedés

történhet az amerikai könnyű kőolaj esetében, ami a becslések szerint megegyezhet az adó mértékével, tehát húszszázalékos WTI-emelkedés következhet be. Ez lényegében azt jelenti, hogy az amerikai fogyasztók és finomítók számára drágább lesz a kőolaj, viszont az amerikai palaolaj-termelők ebből komolyan kereshetnek, hiszen lényegesen magasabb áron tudják eladni a terméküket, ha ezt a vámot bevezeti a Trump-kormányzat.”

 Pletser Tamás hozzátette: új energiaforrások felhasználásának előretörését az sem akadályozhatja meg, ha az Egyesült Államok kilép a párizsi klíma egyezményből.

Még olaj, de jobb lenne valami más

 Piaci szereplők szerint akár száz évig is folytatódhat a kőolaj kitermelésére, ezt azonban befolyásolhatják az új technológiák - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője.

 „Az az általános vélekedés, hogy szinte

kimeríthetetlen olajkinccsel rendelkezünk,

50-100 évig, de akár hosszabb ideig is tudjuk termelni az olajat. Új technológiák jönnek, amelyek az egész fosszilis olajkorszakot értelmetlenné teszik. A környezetvédelemre és a globális felmelegedésre kell még gondolni, ami létező probléma, ha ennek tényleg egyre erőteljesebb jelei lesznek, a világ sokkal hatékonyabban fog küzdeni ellene, például úgy, hogy elősegíti az alternatívák megjelenését és elterjedését az olajjal szemben.”

 Pletser Tamás kiemelte, hogy a következő évtizedekben növekvő olajkitermelés várható.

Pletser Tamás: Trump a forradalmat nem tudja megállítani

„A legoptimistább becslés azt mondja, hogy 15 év múlva érjük az olajtermelés csúcsát. A legkevésbé optimista az OPEC-jelentés, ami körülbelül 30-40 évig még növekvő olajkeresletre számít. Palaolajból a becslések szerint hússzor annyi van a világban, mint megfelelően a akkumulálódott szénhidrogénből, tehát bőven van még tartalék. Vannak becslések, amelyek azt mutatják, hogy ez az amerikai Permiannak nevezett olajmezőn, ami az egyik legolcsóbb forrás, méretében a szaúd-arábiainak a többszöröse, korlátlanul áll rendelkezésünkre szénhidrogén.”

 Az Erste Bank elemzője úgy látja, az egész világ számára kedvező lenne egy tisztább és mindentől független energiaforrás elterjedése.

 „Az olaj használata nagyon komoly környezeti károkat okoz. A fejlett világ és a fejlődő többségének is az lenne a legjobb, ha lenne egy olyan erőforrás, ami független a többitől és környezetileg kevésbé ártalmas. Ez hajtja elsősorban a világot előre.”

 Pletser Tamás hangsúlyozta, hogy az olajárra nagy hatása van a politikának, de hosszú távon a kereslet és a technológiai változások a meghatározóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×