eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A kormányfő szerint Európa egyre inkább háttérbe szorul a nemzetközi porondon - a nap hírei

Sikertelennek nevezte az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat a külgazdasági-és külügyminiszter. Eljuttatta a 4-es metróról szóló uniós jelentést a főpolgármesternek a Miniszterelnökség államtitkára.

A miniszterelnök szerint Európa nem jó célokra koncentrálja erőit és kudarcot vallott az általa alkotott tervek megvalósításában. Orbán Viktor a Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont brüsszeli rendezvényén úgy fogalmazott: Európa régen globális jelentőségű volt, később regionális lett, de lassan ez a szerepe is visszaszorul. Szerinte Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is rossz.

Elsősorban energetikai kérdésekről tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten Budapesten - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Inforádió Aréna című műsorában ismét sikertelennek nevezte a Krím-félsziget bekebelezése miatt Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat. Hangsúlyozta: a büntetőintézkedések hatására a magyar gazdaság 6 és fél milliárd dollárnyi exportlehetőségtől esett el. A külgazdasági és külügyminiszter úgy vélte: Oroszország nem jelent katonai fenyegetést Magyarország és a NATO-tagállamok számára. Szijjártó Péter elismerte: az Obama-adminisztráció idején gyakorlatilag megszűnt a politikai együttműködés az Egyesült Államokkal, de a védelmi és gazdasági kapcsolatokat nagyszerűnek nevezte. Hozzátette: Donald Trump várhatóan sokkal konstruktívabb viszonyt alakít majd ki Budapesttel.

Átadta az Európai Csalás Elleni Hivatal 4-es metróról szóló jelentését a Főpolgármesteri Hivatalnak a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Csepreghy Nándor közölte: a kormány döntése alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter utasítására juttatta el a teljes dokumentációt a főpolgármesterhez. Hozzátette: a jelentéshez mellékelt kísérőlevélben arra kérte Tarlós Istvánt, hogy február 28-ig ossza meg a kabinettel az OLAF-jelentésben feltárt cselekményekkel összefüggő álláspontját, hogy elindulhasson az egyeztetés az Európai Bizottsággal.

Közép-kelet-európai regionális logisztikai központot telepít jövőre Hatvanba a Bosch, a beruházással 250 új munkahely jön létre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: a Bosch az ipari parkot 17 milliárd forintból a legmagasabb technológiai színvonalon hozza létre. A megállapodás része az is, hogy a cég a következő 6 évben 60 millió euróval növeli beszerzéseinek értékét a magyar beszállítóktól. A tárcavezető hozzátette: a Bosch a legtöbb embert foglalkoztató külföldi termelő vállalat lesz Magyarországon, csaknem 15 ezer embernek ad munkát.

Stabil az állapota a veronai buszbaleset négy Honvédkórházban ápolt sérültjének - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tájékoztatás szerint a csuklótörést szenvedett sérültet megoperálták, az égési sérüléssel kezelt betegeknek eddig nem volt szükségük műtéti beavatkozásra.

Közzétette az Egészségügyi Világszervezet igazgatótanácsa a főtitkári posztjáért versenyben maradtak névsorát. A WHO internetes oldalán megjelent tájékoztatás szerint a három jelölt között nem szerepel Szócska Miklós volt egészségügyi államtitkár. Az ENSZ szakosított szervezetét jelenleg vezető Margaret Chan június végén távozik posztjáról. A főtitkári tisztségre az Egészségügyi Világszervezet 34 tagországa közül hat állított jelöltet. A WHO új vezetőjét májusban választja majd meg a szervezet közgyűlése.

Az oktatásért felelős uniós biztos szerint az Erasmus+ program a közös munka támogatásával képessé teszi az európai fiatalokat arra, hogy jobb társadalmat építsenek. Navracsics Tibor Budapesten elmondta, hogy az idén harmincéves Erasmus+ program 2015-ben mintegy 678 ezer európai embernek biztosított tanulási és munkalehetőséget. Hozzátette: a diákok, oktatók, kutatók unión belüli és oktatási intézmények közötti mobilitását segítő program hozzájárul, hogy a résztvevők javítsák elhelyezkedési esélyeiket, új szemléletmódot sajátítsanak el, új nyelveket tanuljanak, valamint megismerjék, mit jelent az európai polgárság eszméje a gyakorlatban.

Benyújtotta a brit kormány az uniós kilépési folyamat elindításához szükséges határozattervezetet a parlamentnek. A londoni alsóház a jövő héten kezd három vitanapot, majd szavaz a beterjesztett javaslatról, amely ezután a Lordok Háza elé kerül. A brit legfelsőbb bíróság kedden a kormány álláspontjával szemben kimondta, hogy a Brexit-hez vezető tárgyalások megkezdéséhez a törvényhozás jóváhagyása szükséges. Az ellenzéki Munkáspárt jelezte: nem fogja akadályozni a kilépési folyamatot, viszont szigorú feltételeket szabott a kabinetnek az Európai Unióval megkötendő megállapodáshoz.

Hivatalos látogatást tesz az amerikai elnöknél holnap (pén) a brit miniszterelnök. Theresa May lesz az első külföldi vezető, akit Donald Trump beiktatása óta hivatalosan fogad. A brit kormányfő a Financial Times-ban utalt arra, hogy washingtoni látogatásán óva inti majd az amerikai elnököt az európai egység meggyengítésére tett kíséreltektől. Hangsúlyozta: amikor Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép az Unióból, az nem a közösség bomlasztásáról szólt. Donald Trump elnökválasztási kampányában helyeselte a Brexitet.

Lemondta washingtoni találkozóját az amerikai elnökkel a mexikói államfő. Enrique Peña Nieto a Twitteren közölte: tájékoztatta a Fehér Házat, hogy nem vesz részt a jövő keddre tervezett megbeszélésen. Donald Trump előzőleg ugyancsak a közösségi portálon azt üzente neki, hogy ha a közép-amerikai állam nem hajlandó kifizetni a két ország határán építendő fal árát, akkor ne is utazzon január végén az Egyesült Államokba. A fal megépítése Donald Trump egyik legfontosabb választási ígérete volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×