eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jön a mini menedzserszűrés a háziorvosnál?

Hónapokon belül megállapodás születhet a háziorvosok hatáskörének bővítéséről Rétvári Bence parlamenti államtitkár szerint, azonban a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondja: csak ötletelés szintjén egyeztettek. A tervek szerint az alapellátásban történne több olyan szűrés, amelyeket most a kórházakban végeznek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a lakosság egészségét az szolgálja majd a legjobban, ha minél több szűrést, vizsgálatot végezhetnek el a kórházak, szakrendelők helyett a háziorvosok, akikhez a leggyakrabban járnak az emberek.

Erről már egy éve egyeztetnek a háziorvosokkal, és hamarosan dűlőre juthatnak velük – tette hozzá Rétvári Bence.

„Az egy éve tartó egyeztetések eredményeként hónapokon belül megegyezhetünk hatáskörük bővítéséről a háziorvosokkal. A minisztérium is azt szeretné, ha akár egy mini menedzser-szűrést is egy háziorvosi praxisban el tudnának végezni, csak ennek nyilván meg kell teremteni a feltételeit” - mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár azt is jelezte: a kormányzat célja az, hogy kifizetődő legyen háziorvosnak, házi gyermekorvosnak lenni. Ezért a finanszírozást az utóbbi években mintegy másfélszeresére emelték, és egyre többen, a 2015-ös mintegy hetven után körülbelül százan vettek részt a praxis- és letelepedési pályázatokon.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint azonban még messze a megegyezés. Úgy véli: előbb a szakmai irányelvek felfrissítésére lenne szükség.

„Nehéz kérdés a háziorvosi hatáskör-bővítés, mert az orvosok korfája és létszáma nem igazán teszi lehetővé, hogy még sok minden mást rájuk terheljünk. Kétségtelenül vannak gondolatok és ötletek, de azért a megegyezést még nem látom” - fogalmazott Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke hozzátette: az igazán sürgető azoknak a szakmai irányelveknek, protokolloknak a megújítása, amelyek Magyarországon sajnos egytől egyig lejártak, nem csak az alapellátásban, de az összes klinikai szakmákban is.

Éger István azt is elmondta: a háziorvosok sok szűrést azért sem végezhetnek, mert ahhoz klinikai szakorvosi kompetencia kell. Szerinte az alapellátásban dolgozók több dologban tudnak segíteni, de leginkább abban, hogy a kormányzati szűrőprogramokban való részvételre ösztönözzék a pácienseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×