eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ezer milliárd forintot osztott szét a kormány év végén

Óriási költekezésbe kezdett a kormány decemberben: ezer milliárd forintot osztott szét különböző beruházásokra.

A Belügyminisztérium és a honvédelmi tárca több mint 52 milliárd forintot költhet el az illegális bevándorlás megfékezésére, az utóbbi pedig még kétmilliárd forintot kapott az első világháborús hadisírok rendbehozatalára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 950 millió forintból szervezheti tovább az 56-os emlékév programjait, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig az Országvédelmi Alapból részesült majdnem hárommilliárd forintos támogatásban, amit az állami vállalatok beruházásaira és a kerékpáros létesítmények fejlesztésére fordíthat.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak 150 millió forintot utaltak el az Országvédelmi Alapból.

A katasztrófavédelemre kétmilliárd forinttal, az egyházak támogatására 121,1 milliárd forinttal, a Filmarchívum működtetésére 600 millió forinttal, az öntözésfejlesztésre pedig 105 millió forinttal jut több pénz. A civil szervezetek apanázsa 10 milliárd forinttal nőtt, és az állam átvállalta az országos Roma Önkormányzat 1,3 milliárd forintos adósságát.

Majdnem húszmilliárd forint jut a békéscsabai, a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a nyíregyházi ipari park bővítésére, valamint 1,5 milliárd az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer fejlesztésére.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 5 milliárd forint többlettámogatásban részesült, az új bankkártya-elfogadó terminálokat telepítő szolgáltatók pedig terminálonként 80 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

A Budapesti Corvinus Egyetem 133 millió forintból hozhatja létre a Jövőképesség Kutatóközpontot. A Magyar Művészeti Akadémia rendes és levelező tagjainak életjáradéka havi 220, illetve 290 ezer forintra nő.

Az Eger városát az M3-as autópályával összekötő M25-os autóút 6,5 milliárd forintból épülhet meg. A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében negyven helyszínen 40,4 milliárd forint európai uniós forrást használhatnak fel. A légiirányítás 1 milliárd 372 millió forintból hozhatja létre debreceni szolgálatát.

A kormány több mint 700 millió forintot biztosít a daganatos gyerekek átmeneti otthonául szolgáló budapesti Démétér Ház, valamint a Hagyományok Háza fejlesztésére. A transzplantációs műtétekhez szükséges szervek szállítására 415 millió forintot csoportosítottak át, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét pedig 60 millió forinttal segítették ki.

A sportszövetségeknek 21 milliárd forintot, a riói olimpikonok jutalmazására pedig 483 millió forintot adott a kormány. Az Országos Sportegészségügyi Intézetet átmenetileg a budapesti Karolina út 27. szám alatt, a Semmelweis Egyetem volt Ortopédiai Klinikáján helyezik el. Az ezzel kapcsolatos beruházásokra 1,7 milliárd forintot költhetnek el. A XVII. kerületben több mint 6 milliárd forintból sportcsarnok épülhet.

A kormány 2020-ig 365,4 milliárd forint költ el a balatoni fejlesztésekre, és 2,2 milliárd forinttal 13,4 milliárd forintra növelte az Ős-Dráva Program vízgazdálkodási fejlesztéseinek támogatását.

A Portfolio elemzője, Csiki Gergely szerint a kabinet szokatlanul sok pénzt költött el az év végén.

„Ilyen konjunktúrában inkább a tartalékolás a megfelelő intézkedés, de ezek szerint a kormány lát még jelentős mozgásteret jövőre is”

- fogalmazott a Portfolio elemzője.

Csiki Gergely úgy látja, hogy a kormányzati pénzköltésnek elsősorban politikai oka van.

„A gazdasági növekedés serkentése céljából ennek az év végi pénzköltésnek kétséges a hatékonysága."

"Itt elsősorban tőketranszferekről és egyszeri beruházási döntésekről van szó, amik csak a 2017-es évben éreztethetik a hatásukat. A 2017-es év azért fontos, mert erre alapozva lehet 2018-ban, a választások évében olyan ígéreteket tenni, ami már kedvező lehet a választásokra”

- indokolta Csiki Gergely.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter év végi sajtótájékoztatóján egyébként még nem 1000, hanem 600 milliárd forintos átcsoportosításról beszélt, ami szerinte is nagy mértékű, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a 2016-os államháztartási hiány még így is két százalék körül lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×