eur:
393.09
usd:
367.33
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Mitől bejgli a tekercs?

Mitől bejgli a tekercs?

Szigorú előírások szabályozzák, milyennek kell lennie a bejgliként forgalmazott süteményeknek. A diós tölteléknek legalább 40, a mákosnak pedig 48 százalékos arányt írnak elő, és még a termékhez használt vaj minimális zsírtartalmát is meghatározzák. A megnevezést is csak ezek a termékek viselik, így ahol tekercs néven árusítják, érdemes megnézni az összetevőket - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője.

Laszlovszky Gábor elmondta, a bejglit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, vonatkozik rá egy alapszintű és egy emelt szintű szabályozás is.

„Az alapszintű az egyes kenyerekről és péksüteményekről szóló előírásban található. Ez általánosságban meghatározza a bejglit, felsorolja a felhasználható alapanyagokat, kémiai paramétereket határoz meg külön a tésztára és a töltelékre. Meghatározza a minimális töltelékarányt, ez diós bejgli esetén 40, mákosnál 48 százalék” - ismertette a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője.

Hozzátette, a bejgli minimális tömegét és az érzékszervi jellemzőit is tartalmazza az élelmiszerkönyv. Ezeknek az előírásoknak megfelelő termékeket lehet bejglinek nevezni.

„A bejgli szóhoz hozzáteszik a töltelék jellegét meghatározó anyagnak a nevét és kiegészítik a töltelék százalékos arányával. A csomagoláson ezt fel kell, hogy tüntessék.”

Mitől bejgli a tekercs?



Az emelt szintű szabályozás a megkülönböztető minőségű jelöléssel ellátott sütőipari termékek irányelve tartalmazza, ez például azt határozza meg, hogy nem használható fel aroma, adalék, zsiradékként kizárólag minimum 80 százalék zsírtartalmú vaj használható fel – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője.

„A legfontosabb megnézni, hogy hol vesszük a termékeket. Lehet nagyon jó minőségű terméket is lehet találni tekercs néven, de a legtöbb esetben a gyártók azért nem választják a bejgli nevet, mert nem tudnak vagy akarnak megfelelni ezeknek a minőségi követelményeknek” - hangsúlyozta Laszlovszky Gábor.

Mitől bejgli a bejgli?Kissé erőltetettnek tartja Auguszt József mestercukrász, hogy az egész országban egységesítsék a bejgli receptjét, hiszen az ünnepi sütemény elkészítése tájegységenként, illetve a vásárlók ízléséhez igazodva is változhat.

Mi ötven éve nem változtattunk a bejgli receptjén, jól bevált. Az, hogy mások milyet csinálnak, széles skálán mozog.”

Az ünnepek ikonikus süteménye

A bejgli igazán jellemzően magyar sütemény, amelyet karácsonykor és húsvétkor szívesen fogyasztanak az emberek – mondta a mestercukrász. Auguszt József hozzátette, régen patkóformában készült.

Ahány cukrászda volt, annyiféle bejgli készült, és mind nagyon finom volt. Aki ötven éve csinálják, nem szívesen változtatnak a recepten, mert a vásárlóközönség ezt szereti.”

Ha a recept nem követi az előírásokat, tekercsnek kell nevezni. Sokan tiltakoznak egy sütemény összetételének egységesítése ellen, mert ahány üzlet, annyi variáció létezhet – hangsúlyozta Auguszt József.

Van, ahol több tésztával, máshol pedig a több tölteléket szeretik. Szerintem is kicsit erőltetett az, hogy egy recept szerint csinálják az egész országban a bejglit.”

A mestercukrász hozzátette, sok helyen nagyon rossz bejglit csinálnak, ami valóban nem méltó a nevéhez. Auguszt József szerint az emberek kitapasztalják, hol lehet jót kapni.

Mitől jó a bejgli?

Jó alapanyagokból; finom dióból és finom mákból készül. A töltelék és a tészta aránya nagyon fontos, de az egyéni ízléstől függ – mondta a mestercukrász.

Van, aki a soktésztásat szereti, nálunk magasabb a töltelék aránya, mint a tésztáé; a tészta csak azért van, hogy összefogja a tölteléket. Ezt nagyon szeretik a vásárlók, nem szeretnék ettől eltérni, de a mienk szerintem megfelel a szabványnak.”

A klasszikus diós és mákos mellett sokféle töltelékkel készül bejgli. Auguszt József szerint sok próbálkozás és elhajlás is van, a vendégek igénylik a gesztenyével töltött bejglit és az aszaltszilvás változatot is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×