eur:
388.55
usd:
361.44
bux:
68884.74
2024. május 8. szerda Mihály

Rengeteg törvényre rábólintottak ma a képviselők

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvények módosítását, illetve rábólintottak a képviselők, hogy már november 30-tól létrejöhetnek a tankerületi központok.

A képviselők 131 kormánypárti - és egy független - igen szavazattal, 38 nem ellenében, valamint 25 jobbikos - és egy LMP-s - tartózkodás mellett hagyták jóvá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését a jövő évi adótörvények módosítására. A dokumentum értelmében egyebek mellett nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának - vagyis a kata - bevételi határa, az áfában szintén emelkedik az alanyi mentesség értékhatára, egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás szabályai, továbbá az adóhatóság a jövőben szankcionálás helyett szakmai segítségnyújtással támogatja a hibázó adózókat.

A Ház rábólintott, hogy január 1-je helyett a zökkenőmentesebb átmenet érdekében már november 30-ával jöhessen létre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feldarabolása nyomán 58 tankerületi központ. Emellett az oktatási törvénycsomag elfogadásával az egyenlő bánásmód érvényre juttatása, az iskolai szegregáció megelőzése és felszámolása érdekében az oktatásért felelős miniszter hatáskörébe kerülnek azok az esetek, amikor az iskolai körzethatárok megállapítása a kormányhivatal és a tankerületi központ szintjén nem volt sikeres.

Az Országgyűlés megerősítette az országos tisztifőorvos járványügyi jogköreit is, tehát adott esetben már közvetlen, országos szinten egységesen végrehajtandó intézkedéseket is elrendelhet. Az egészségügyi módosítások része volt az is, hogy 13 új pszichoaktív anyagot szigorúbb - a kábítószerekkel egyező - elbírálás alá vontak.

Fontos módosítás, hogy a Ház több éves előkészület után elfogadta az új polgári perrendtartási törvényt, amely csökkentheti a polgári peres jogviták eljárási idejét. Az új kódex bevezeti az osztott perszerkezetet, ami az elsőfokú eljárást mind funkciójában, mind időben egymástól elkülönülő két szakra osztja: perfelvételi és érdemi tárgyalási szakra.

A bizonyítási eljárások terén az új törvény bevezeti a bizonyítási szükséghelyzetet, és rögzíti, hogy a jogsértően gyűjtött bizonyítékok nem használhatók fel, továbbá megújítja a szakértői bizonyítást is, a többi közt a magán-szakértői vélemény rendszerbe illesztésével. Az új polgári eljárási kódex 2018 januárjától hatályos.

A Ház a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára módosított negyvennégy közigazgatási eljárással kapcsolatos törvényt, így 2017. július 1-jétől bármely járási vagy kerületi hivatalnál be lehet jelenteni a lakó- és tartózkodási helyet, valamint új elem, hogy a legjellemzőbb közüzemi fogyasztásmérőket egyidejűleg olvassák le, így a fogyasztónak csak évente egyszer kell rendelkezésre állniuk.

Az Országgyűlés mindemellett a XII. kerületi önkormányzat tulajdonába adta a Normafa parkot, döntött a Honvédelmi Sportszövetség, illetve a nemzeti energetikusi hálózat létrehozásáról, továbbá arról, hogy a rendőrség is megbírságolhatja a jövőben az engedély nélkül drónozókat és a Ház a trafiktörvény hatálya alá vonta az e-cigarettát, ám a korábbi javaslattal szemben várhatóan nem csak dohányboltok árusíthatják e termékeket a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×