eur:
394.57
usd:
369.67
bux:
65738.49
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szerb-magyar kormányülés kezdődött - a nap hírei

Kétnapos szerb-magyar kormányzati csúcstalálkozó kezdődött vasárnap a dél-szerbiai Nisben. A gyermekjogok fokozott védelmét hangsúlyozta az erről szóló világnapon az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ismét pályázik Angela Merkel német kancellár a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségére, és pártja kancellárjelöltjeként is indul. A nap legfontosabb hírei november 20-án.

Kétnapos szerb-magyar kormányzati csúcstalálkozó kezdődött vasárnap a dél-szerbiai Nisben. Az egyeztetésen Orbán Viktor miniszterelnök mellett a kormány csaknem minden minisztere részt vesz. A két ország kormányának együttes plenáris ülése után több egyezményt is aláírnak a küldöttségek. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfő a rendezvénnyel párhuzamosan zajló üzleti fórumon, majd az OTP Nisben kialakított regionális központjának megnyitásán szólal fel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormányülés előtt kijelentette: elsősorban arra akarja felhívni a figyelmet delegáció, hogy Magyarország és Szerbia között a kereskedelmi, gazdasági, kulturális és főleg a politikai kapcsolatrendszer még soha nem volt olyan jó, hatékony és kiegyensúlyozott, mint jelenleg.

Megválaszthatja kedden az Országgyűlés a négy alkotmánybírót és kinevezheti Sulyok Tamást a testület elnökének a kormánypártok és az LMP megállapodásának eredményeként. Öt napot ülésezik az Országgyűlés a következő két hétben, ezalatt elfogadhatja a Ház az igazságügyi miniszter új polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslatát, és döntés várható a kormány őszi adócsomagjáról is. Szavaznak a képviselők az oktatási és egészségügyi témájú törvénymódosításokról, valamint a dohánytörvény elektronikus cigarettákra is kiterjedő szigorításáról.

Jövőre minden eddiginél többet, 21 milliárd forintot fordít turisztikai fejlesztésekre a kormány - jelentette ki az Országgyűlés elnöke. Kövér László Lentiben, az önkormányzati beruházásban megújult gyógyfürdő avatásán azt mondta: a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási időszakban 400 milliárd forint fordítható a határ menti települések fejlesztésére és a forrásokat 2018-tól a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás is növelni fogja. Kifejtette: a keretből a szálláshelyek minőségének javítása mellett marketingre, valamint rendezvénytámogatásokra is jut majd pénz.

A gyermekjogok fokozott védelmét hangsúlyozta az erről szóló világnapon az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca közleménye hangsúlyozza: a kormány intézkedéseinek célja, hogy a korábbinál is hatékonyabb és célzottabb segítséget adjon a családoknak és az őket segítő, gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereknek.

Mintegy 250 vállalkozó vesz részt hétfőn a magyar-szerb üzleti fórumon Nisben – jelentette be a szerb kamara elnöke. Marko Cadez a szerb gazdasági kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedőház által közösen szervezett esemény előtt megjegyezte: 170 magyar és szerb kis, közepes és nagyvállalat képviselteti magát a találkozón. A fórumon részt vevők főleg a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az egészségügy, a vegyipar, az építészet, az energetika, a környezetvédelem területéről érkeznek.

Az irgalmasság szentévének üzenete az emberek közötti szeretet, megbocsátás, az ellentéteken való felülemelkedés volt - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szentévet lezáró vatikáni mise után. Kijelentette: minden szentév saját kora valóságára kívánja felhívni a figyelmet. Ferenc pápa a hagyományos vasárnapi mise elején behajtotta a Szent Péter-bazilika szent kapujának ajtószárnyait, ezzel ért véget az irgalmasság szentéve.

Ismét pályázik Angela Merkel német kancellár a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségére, és pártja kancellárjelöltjeként is indul a jövő őszi parlamenti választáson - ezt a politikus jelentette be Berlinben. Angela Merkel úgy fogalmazott: a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus végéig vállalná a német kormány vezetését.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×