eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ellenzéki tüntetés, emléktábla-avatással

Több százan tüntettek az Együtt, az LMP és a Párbeszéd szervezésében vasárnap délután Budapest belvárosában, megfogalmazásuk szerint a kormányzati lopás ellen.

A demonstrálók emléktáblát helyeztek el Aulich utca egyik épületén a következő felirattal: "Ebben a házban feketézte el Rogán Antal és bandája a magyarok pénzét Orbán Viktor miniszterelnöksége idején. Örökké emlékezni fogunk."

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a megmozduláson arról beszélt, "a miniszterelnök kiadta az övéinek, hogy 2017-ben csendet szeretne", megjegyezve, "egyszerűbb lenne csendet elérni akkor, hogyha esetleg nem lopnának".

Mint mondta, a közvélemény-kutatások szerint a magyarok érdeklődnek a közélet iránt, egy friss felmérés szerint ugyanannyian nevezték a legnagyobb problémának a migrációt, mint a korrupciót, megjegyezve, jelenleg az utóbbi veszélyezteti a magyar államot.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt emelte ki, pártjának célja az, hogy leleplezzék a rendszer strómanjait, fontosnak nevezve, hogy az ellenzék mutassa meg, lehet ügyekben együttműködni.

Megjegyezte: bármerre néz a belvárosban, akad valami, ami a "maffiaállamra" emlékezteti, megjegyezve, hogy a parlamentben "minden lopások legnagyobbika valósul meg; ott viszik el földjeinket, ott lopják el az állam vagyonát, törvényekkel, törvényesített korrupcióval, amellyel szemben alkotmányos forradalommal fel kell lépni".

Az ellenzéki politikus a jelenleg hatalmon lévők demokratikus legyőzésének fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy ennek érdekében az ellenzékiek ne egymásra mutogassanak, hanem mindenki tegye meg, amit tud, a demokráciáért. Ennek érdekében mindenkit arra hívott fel, hogy a választásokon jelentkezzen választási bizottsági tagnak, előtte pedig vegyen részt az Együtt képzésein.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt emelte ki: vannak olyan országok, ahol az átlagpolgárnál sokkal szigorúbban érvényesítik a politikusok önmagukra a törvényeket, ahol nem mindenféle gaztettekkel azonosítják őket, "ahol nem szitokszó a politika", és ezekben az államokban kevesebb is a szegény, jobban pörög a gazdaság, boldogabbak az emberek.

Mint mondta, se a pénzünket, se a lelkünket nem hagyhatjuk ellopni, utóbbit azzal, ha hagyjuk, hogy elhitessék velünk, minden politikus korrupt; szavai szerint ellenzéket kell felépíteni, ahol egy bizalmi teszten mindenkinek át kell mennie, megütve a kormányváltáshoz szükséges erkölcsi mércét.

A közeli utcákban ellentüntetők többször sípoltak, tülköltek, erre a demonstrálók egyszer füttykoncerttel válaszoltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×