INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

ellenzék

párt

letelepedési kötvény

árnyékbizottság

Árnyékbizottság vizsgálja a letelepedési kötvényeket?

InfoRádió / MTI

Ellenzéki árnyékbizottság jöhet létre a letelepedési kötvények vizsgálatára, amennyiben hivatalos parlamenti vizsgálóbizottság nem állhat fel a kérdésben.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a párt által szervezett pénteki többpárti egyeztetés után úgy nyilatkozott: minden hivatalos utat végig fognak járni, azonban úgy vélik, a kormánypártok le fogják szavazni egy parlamenti bizottság felállítását. Mint mondta, a tanácskozáson - amelyen az LMP, az Együtt és a Liberálisok delegáltjai vettek részt - egyetértettek abban, hogy egy ténylegesen működő testületre van szükség, s ezért merült fel, hogy nem az Országgyűlés égisze alatt hozzák azt létre, hanem egyfajta alternatív vagy árnyékbizottságként.

Az ellenzéki politikus kifejtette: lenne egy ütemtervük a gazdasági és biztonságpolitikai kockázatok feltárására, összegző jelentést készítenének, a testületet rotációban elnökölnék és nyitva hagynák a lehetőséget, hogy később más pártok is csatlakozzanak.

Mirkóczki Ádám közölte: a résztvevők döntéshozó testületei várhatóan jövő hétig döntik el, hogy támogatják-e a közös munkát.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke egyetértett abban, hogy alternatív eszközökre van szükség, szerinte ugyanis jelenleg ellehetetlenítik az ellenzék munkáját. Hozzátette: egy ilyen testület lehet éppolyan hatékony, mint egy hivatalos.

Kiemelte ugyanakkor, hogy semmilyen politikai játszmába nem kívánnak beszállni, s a Jobbik ígéretet tett arra, hogy függetleníti az alaptörvény-módosítástól a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos szándékait. Szél Bernadett értékelése szerint ez a munka pezsdítő hatással lehet az ellenzékre, és háttérbe helyezheti a "cicaharcot".

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa lopásnak nevezte, ami a letelepedési kötvényekkel történik, s jelezte, hogy nyitottak támogatni a vizsgálóbizottsági kezdeményezést. Egyetértett abban, hogy ha az hivatalosan nem megy, akkor más lehetőségeken kell gondolkodni, erről azonban - jelezte - pártja elnökségének kell határozni.

Sermer Ádám, a Liberálisok ifjúsági tagozatának (LiFT) elnöke osztotta azt a véleményt, hogy a kötvényekkel kapcsolatos anomáliákat fel kell tárni, s bizonyos ügyek mentén meg kell találni a pártpolitikán átívelő lehetőségeket. Azt ő is leszögezte: a kérdést nem lehet összekötni az alaptörvény módosításával. Az ellenzéki politikus ugyanakkor azt is jelezte: nem elméleti szinten kell elzárkózni a letelepedési kötvényektől, mert azok működhetnek transzparensen és nemzetbiztonsági garanciákkal, hanem a jelenlegi forgalmazási formájától kell megszabadulni.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018