eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még az idén kivezetik a letelepedési kötvényeket - a nap hírei

A bérek határozott emelését szorgalmazta a magyar miniszterelnök az EBRD konferenciáján. Korrekt partnerségre számít az Egyesült Államok és Magyarország között a kormány. Bel- és külpolitikai kérdésekről, a hatalomátadásról tárgyalt a leköszönő és a megválasztott amerikai elnök. A nap legfontosabb hírei november 10-én.

A bérek határozott emelését szorgalmazta a magyar miniszterelnök az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank budapesti konferenciáján. Orbán Viktor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások képesek fizetni. Az EBRD elnöke a kelet-közép-európai országokra váró feladatok között említette az aktív korú lakosság számának csökkenését, az innovációs lemaradást a Nyugattal szemben és az energiaforrások alacsony hatékonyságú felhasználását.

Aktív hitelezői szereplőként számít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankra a magyar kormány - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály és Suma Chakrabarti az EBRD elnöke Budapesten tárgyalt. Konkrét együttműködési és beruházási lehetőségektől is volt szó, egyebek között a vasúti korszerűsítésről és a metrófelújításról, az elektromos autó- és buszgyártásról.

Korrekt partnerségre számít az Egyesült Államok és Magyarország között a kormány - értékelte Donald Trump megválasztását a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a Kormányinfón beszélt arról is, hogy a kormány az uniós bevándorlási politika mellett érvel majd a december 16-i uniós csúcson. A miniszter bejelentette azt is, hogy még az idén kivezetik a letelepedési kötvényeket.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a magyar szociális rendszer Európa legjobbjai közé tartozik az ágazatban dolgozók magas színvonalú munkájának köszönhetően. Balog Zoltán a szociális munka napja alkalmából rendezett díjátadón elmondta: több mint 800 ezer ember vette igénybe az ellátórendszer valamilyen szolgáltatását ebben az évben.

Változhatnak a szociális és gyermekvédelmi törvények. Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a parlamentben azt mondta: a kormány folytatná és kiterjesztené azt a programot, amely felülvizsgálná a támogatott lakhatás szabályait és finomítaná a házi segítségnyújtás rendszerét.

Lekerült a napirendről a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakítása - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde hozzátette: önálló közigazgatási perrendtartás lesz, amely az új büntető és polgári eljárási szabályokkal együtt nagy kihívást jelent majd a bíráknak a következő két évben.

Már 8 ország vezetett be importtilalmat a magyar baromfira. A Baromfi Termék Tanács adatai szerint a harmadik országok eddigi intézkedései mintegy 10 ezer tonna, úton lévő magyar baromfiszállítmányt érintenek.

Az Európai Bizottság elnöke mielőbb választ vár a megválasztott amerikai elnöktől a transzatlanti kapcsolatokat érintő ügyekről. Jean-Claude Juncker közölte: az Európai Unióban mindenki szeretné megtudni, hogy Donald Trump elnöksége idején miként alakulhat a kereskedelempolitika és milyen tervei vannak a NATO-val.

Megerősítette az Egyesült Államok felső kategóriájú adósbesorolását a Standard and Poor's. A nemzetközi hitelminősítő egyebek között azzal indokolta döntését, hogy a fennálló intézményi szilárdság, valamint az erős fékek és ellensúlyok rendszere támogatni fogja a Trump-adminisztráció politikájának végrehajtását.

Bel- és külpolitikai kérdésekről, a hatalomátadás menetrendjéről tárgyalt a leköszönő és a megválasztott amerikai elnök. Barack Obama és Donald Trump másfél órán keresztül tárgyalt egymással a Fehér Házban.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×