INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

aréna

handó tünde

országos bírósági hivatal

közigazgatási bíróság

Nem nyúlnak hozzá a közigazgatási bíróságokhoz

Infostart / InfoRádió

Nem alakítják át a közigazgatási bíróságokat Magyarországon - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde hozzátette: önálló közigazgatási perrendtartás lesz, amely az új büntető és polgári eljárási szabályokkal együtt nagy kihívást jelent a bíróknak. A teljes beszélgetést este 6 órától hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

A közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakításáról az Országos Bíróság Hivatal elnöke azt mondta, lekerült a napirendről, de ez nem jelenti azt, hogy a szakmaiságát ne kellene tovább erősíteni.

„Nem lesz új közigazgatási bírósági rendszer, azt azonban remélem, hogy lesz a közigazgatási pereknek egy önálló rendtartása. Ennek a bírói kar is az egyik kezdeményezője volt. Ez, az új perrendek megtanulása, értelmezése lesz a legnagyobb kihívás 2017-2018-ban. Éppen elég lesz ezzel megküzdenie a bírói karnak, ezért megnyugvással fogadtam azt a hírt, hogy szervezeti átalakítás nem lesz” - fogalmazott Handó Tünde.

A munkaügy is marad ugyanabban a kollégiumok és a bíróságok rendszerében. A többes tanácsokra vonatkozó kérdésre Handó Tünde azt válaszolta: „most is van lehetőség a közigazgatási ügyekben arra, ha az ügy súlya vagy bonyolultsága indokolttá teszi, hogy a bírók kezdeményezzék a hármas tanácsban való eljárást. Itt egy olyanfajta változást tervez a közigazgatási perrendtartás, hogy a főszabállyá váljon a hármas tanácsok kialakítása. Ez jelenthet problémát, hiszen már a startvonalnál a vezetőknek biztosítania kell, hogy a csapatok hármasával induljanak el.”

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hozzátette, nehéz számolni, ehhez mennyivel  több bíróra lenne szükség, mert ez azzal is járna, hogy újfajta ügyek is megjelennének a bíróság előtt.

„A közigazgatás is átalakítás alatt van. Legkorábban 2017 tavaszára, amikor azok a változások is megtörténnek, elkészülnek az ágazati törvények, jogszabályok is, lehet majd látni tisztán, hogy mennyi ügy érkezik, mire számíthatunk. Reményeink szerint 2018-ban elérünk oda, hogy kellően felkészültek legyünk” - hangsúlyozta Handó Tünde.

Kapcsolódó hang

Handó Tünde: az új perrendtartás a következő két év kihívása
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018