eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A Fidesz elnökségi ülésen értékeli a helyzetet – a nap hírei

Elnökségi ülésen értékeli a Fidesz az alaptörvény-módosítás parlamenti elutasítása után kialakult helyzetet. A közbeszerzési eljárások egyszerűsítését és gyorsítását javasolja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az Egyesült Államokban már mindkét esélyes jelölt leadta szavazatát az elnökválasztáson.

Elnökségi ülésen értékeli a Fidesz az alaptörvény-módosítás parlamenti elutasítása után kialakult helyzetet. Ezt Kósa Lajos frakcióvezető mondta, miután az Országgyűlésben a szükséges 133-nál kettővel kevesebb igen szavazatot kapott a kormányfő javaslata, amely a többi között megtiltotta volna idegen népesség Magyarországra telepítését.

A közbeszerzési eljárások egyszerűsítését és gyorsítását javasolja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a közbeszerzési törvény és az azzal összefüggő jogszabályok módosításáról szóló parlamenti vitában hangsúlyozta: szigorítani kell a közpénz elköltésének feltételeit.

A kincstárért felelős helyettes államtitkár szerint stabil finanszírozási környezetet biztosít az önkormányzatoknak a jövő évi központi költségvetés. Berczik Ábel egy szakmai rendezvényen elmondta: a helyhatóságokat érintő legnagyobb változást a köznevelési feladatok egyesítése jelenti majd, mivel jövőre már a háromezernél nagyobb lélekszámú településeken is az állam működteti majd az épületeket.

A sportirányítás és az ágazat finanszírozásának átalakításáról döntött az Országgyűlés. A sporttörvény változásával a területért felelős államtitkársághoz került az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése. A Magyar Olimpiai Bizottság eddigi tagozatai közfeladatokat ellátó önálló köztestületekként működnek tovább.

A népességcsökkenést belső erőforrásokra támaszkodva, a családok megerősítésével kell megállítani - mondta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán megjegyezte: munkaalapú társadalmat kell létrehozni, amiben egyensúlyban van az egyén, a közösség és az állam felelőssége.

Négy pontban összegezte az Egészségügyi Világszervezet által megoldandó problémákat a WHO főigazgatói posztjára jelölt magyar szakember. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában a járványügyi védekezés fontossága mellett felhívta a figyelmet az olyan népbetegségek veszélyére, mint az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Októberben átlagosan 1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz viszonyítva az árak 6 tized százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak októberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Lezárulhat az új paksi blokkok telephely-engedélyezési eljárása jövő tavasszal - jelentette be a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila egy fővárosi konferencián közölte: a két új blokk megépítéséhez hatezer engedély szükséges, ezek közül két nagy engedélyezési csomag van napirenden.

Nagyrészt uniós forrásból újítják fel a bősi vízi erőmű zsilipkamráit. Érsek Árpád pozsonyi közlekedési miniszter elmondta: a 2020-ra elkészülő beruházás javítja a Duna szlovákiai szakaszának hajózhatóságát, és várhatóan a kihasználtságát is.

Az Egyesült Államokban mindkét esélyes jelölt leadta szavazatát az elnökválasztáson. A több mint kétszázmillió amerikai közül 42 millió már a választás hivatalos napja előtt, az úgynevezett korai szavazásokon leadta voksát.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×