eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csúcsot döntött a tőzsde - a nap hírei

Kedden szavaz az alaptörvény hetedik módosításáról a parlament. A bőnyi rendőrgyilkossággal is foglakozott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Megemlékezést tartottak a Zeneakadémián a vasárnap elhunyt Kocsis Zoltán tiszteletére. A nap legfontosabb hírei november 7-én.

Kedden szavaz az alaptörvény hetedik módosításáról a parlament. A miniszterelnök által beterjesztett javaslat a többi között tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését. Korábban egyik ellenzéki képviselőcsoport sem támogatta feltétel nélkül a módosítást, így kérdéses az előterjesztés kétharmados támogatása.

A bőnyi rendőrgyilkossággal is foglakozott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke úgy vélte: a haláleset szakmai hiba miatt következett be. Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke közölte: részletes jelentést kér a Belügyminisztériumtól a rendőrgyilkosságról és a magyarországi katonai jellegű szervezetekről.

Megkezdődött a 2006 őszi eseményekkel összefüggésben elkövetett katonai bűncselekmények vádjával indult büntetőper másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. Az ügyész Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Dobozi József, a Készenléti Rendőrség korábbi parancsnoka esetében új eljárást indítványozott.

Szigorúbbá, de egyszerűbbé és gyorsabbá válnak a közbeszerzési eljárások a vonatkozó törvény módosításának köszönhetően - jelentette ki a közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkár. Császár Dániel kiemelte, hogy a kedden parlament elé kerülő javaslattal a kormány célja az egy ajánlattevő részvételével zajló eljárások visszaszorítása.

Hallásvizsgáló készülékeket kapott 16 budapesti és Pest megyei szülészeti osztály. A modern berendezések közül 12 a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat adománya révén került az intézményekhez, 4-et pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetéséből vásároltak.

Csaknem 2 milliárd dollárt fordít petrolkémiai üzletágának fejlesztésére a Mol Nyrt. A magyar olajkonszern következő 5 évre tervezett beruházásai összhangban vannak a nemrég meghirdetett hosszú távú, új 15 éves stratégiával. Közben rangos nemzetközi díjat is nyert a MOL a gumibitumen alkalmazásáért.

Kilenc év után megdöntötte eddigi csúcsát a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX, miután 30 353 ponton zárt hétfőn. A mostani rekordot egy több mint másfél éves rali előzte meg, amely alatt az index pontértéke megduplázódott.

Szeptemberben 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. A KSH adatai szerint lendületesen emelkedett az értékesítés egyebek között az élelmiszer- és vegyes, illetve az üzemanyag-kiskereskedelemben is.

Felértékelődött Európában a regionális együttműködés - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter a Közép-Európai Védelmi Együttműködés ausztriai tanácskozása után. A tanácskozás kedden Szarajevóban folytatódik.

Megemlékezést tartottak a Zeneakadémián a vasárnap elhunyt Kocsis Zoltán tiszteletére. A kétszeres Kossuth díjas, Liszt Ferenc-díjas, és Corvin-lánccal kitüntetett karmestert, zongoraművészt és zeneszerzőt 64 éves korában érte a halál. A kormány és a főváros saját halottjának tekinti Kocsis Zoltánt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×