eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elhunyt Kocsis Zoltán - a nap hírei

Elhunyt Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. Az alaptörvény hetedik módosításáról szavaz a jövő héten a parlament. Megindult az offenzíva az Iszlám Állam szíriai fellegvárának, Rakkának a visszafoglalásáért. A nap legfontosabb hírei november 6-án.

Elhunyt Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fő-zeneigazgatója. A kétszeres Kossuth díjas, Liszt Ferenc-díjas, és Corvin-lánccal kitüntetett karmestert, zongoraművészt és zeneszerzőt 64 éves korában érte a halál. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar október közepén jelentette be, hogy a művész lemondta külföldi hangversenykörútjait és hazai fellépéseinek nagy részét egészségi problémák miatt. Kocsis Zoltán 1997 óta vezette Magyarország egyik vezető szimfonikus zenekarát, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. Batta András zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korábbi rektora az InfoRádiónak azt mondta: Kocsis Zoltán történelmi jelentőségű tehetség volt a magyar zene-történelemben, életműve évtizedek múlva is jelentős lesz. A kormány és a főváros saját halottjának tekinti Kocsis Zoltánt.

Az őszi ülésszak eddigi leghosszabb ülésével folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőtől 6 napon át üléseznek. Kedden az alaptörvény hetedik módosításáról szavaznak, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését. Korábban egyik ellenzéki képviselőcsoport sem támogatta feltétel nélkül a módosítást, így kérdéses az előterjesztés kétharmados támogatása. Döntés várható továbbá a tavalyi költségvetési zárszámadásról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről, valamint a dohánytörvény módosításáról is.

Nem indul vizsgálat a kísérő nélkül érkező kiskorúak panaszai miatt – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György indoklása szerint az Európa Tanács kínzás elleni bizottságának csütörtökön közzétett jelentésében foglaltakat semmi sem támasztja alá. Beszélt arról is, hogy megkezdték tanulmányaikat a határvadászok. Bakondi György szerint képzésükre azért van szükség, mert a kormány tartós és elhúzódó migrációs fenyegetettségre számít a határon.

Kiemelten ellenőrzi jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az ellenőrök elsősorban az építőipari és kereskedelemi vállalkozásokat, továbbá a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását vizsgálják. A munkaügyi szabályok ellenőrzésekor a megszűnő munkaügyi jogviszonyt, a munkavállalói jogviszonyok rendezettségét és az egyszerűsített foglalkoztatást tekintik át.

Óriási hibának nevezte az iskolák államosítását az MSZP fővárosi elnöke. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy január 1-jével kerülnek át az iskolák a korábbi fenntartóktól, az önkormányzatoktól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásába. Úgy vélte: a Klik mára gyakorlatilag a működésképtelenség szélére sodorta a magyar iskolarendszert. A Fidesz frakció úgy reagált: a baloldal az iskolák fenntartását az önkormányzatokra hárította, de az oktatásra szánt pénzeket folyamatosan csökkentette, ezzel eladósította a településeket.

A közszférában tervezett leépítésről vár mielőbbi részleteket a kormánytól az LMP. Gál József szóvivő azt mondta: az ellenzéki párt azt szeretné megtudni, hogy pontosan mekkora leépítés várható a közszférában, a kabinet milyen tanulmányokra alapozza a döntést. A szóvivő szerint a legnagyobb probléma az, hogy az elbocsátásokra valójában nincs is szükség, hiszen a magyar közszféra mérete európai összehasonlításban átlagosnak mondható.

Megindították az offenzívát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai fellegvárának, Rakkának a visszafoglalásáért a Washington támogatta arab és kurd csapatok. A Szíriai Demokratikus Erők parancsnoka elmondta: a tervek szerint összesen 30 ezer fegyverest vezényelnek majd a városba. A fegyveres erők egyúttal sürgették Rakka lakosságát, hogy hagyják el a várost, és kerüljék el a dzsihadisták hadállásainak környékét.

Ferenc pápa szerint Isten szemében senki sem élhet a megbocsátás bizonyossága nélkül. A katolikus egyházfő a világ különböző börtöneiből érkezett elítéltek előtt azt mondta: a bűnös ember, aki börtönbe került, a jövőben képes új életet kezdeni. A pápa a Szent Péter-bazilikában tartott szentmisén bírálta azt a szerinte álszent vélekedést, amely szerint a bűnt elkövető számára csak a börtönbe vezető út létezik véglegesen.

Német lapinformáció szerint a motorok emissziós értékeinek manipulálására alkalmas szoftverfunkciót talált az Audinál a kaliforniai környezetvédelmi hivatal. A Bild am Sonntag hírmagazin beszámolója szerint az Audi már évek óta alkalmazza az eljárást Európában is. Közben a piac manipulálásának gyanúja miatt vizsgálatot indított a Volkswagen felügyelőbizottsági elnöke ellen a braunschweigi ügyészség. A vád szerint a konszern vezetése nem tájékoztatta időben a befektetőket a dízelbotrányról és fontos információkat tartott vissza az ügyben..

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×