eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Theresa May fogadja Orbán Viktort

Theresa May brit kormányfő a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Londonban. Egyesek attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság megpróbálja megosztani az uniós tagállamokat annak érdekében, hogy kedvezőbb pozícióból indulhasson a kilépési tárgyalásokon - jelentette szerdán a Politico brüsszeli hírportál. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan az MTI kérdésére a találkozóval kapcsolatban azt közölte: "jelenleg nincs semmilyen, külföldi látogatással kapcsolatos bejelentenivalónk".

A Politico a BuzzFeed News hírportál értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy vezető uniós és európai illetékesek magánbeszélgetéseik során azzal vádolták a brit kormányfőt, hogy az "oszd meg és uralkodj" elve mentén szorosabbra próbálja fűzni a kapcsolatot Orbán Viktorral.

A cikk szerint a két kormányfő közeledésére utal az is, hogy "Orbán, aki euroszkepticizmusával, illetve a menekültekkel és a migrációval kapcsolatos keményvonalas álláspontjával elidegenítette magától uniós partnereit, egyike volt azon keveseknek, akik dicsérték May-t az előző havi EU-csúcson".

A hírportál szerint Theresa May és Orbán Viktor "közös nevezőre juthatnak a mozgásszabadság kérdésében", ugyanis nem valószínű, hogy a magyar miniszterelnök ellenezné az Egyesült Királyság ragaszkodását ahhoz, hogy korlátozza az uniós állampolgárok munkavállalását a szigetországban.

Ezek kapcsán egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó uniós tisztségviselő szarkasztikusan kijelentette: May "jó társaságba keveredett" - olvasható a cikkben.

A Politico.eu a London és Budapest közötti kapcsolat megerősítéseként értékelte, hogy nemrégiben bejelentették, Magyarország tíz brit nagyvállalattal létrehozza a Brit-Magyar Üzleti Tanácsot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a tanács felállítása biztosíték arra, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból nem jelenti akadályát a további brit befektetéseknek.

Egy névtelenséget kérő, magas rangú magyar kormánytisztviselő arról számolt be, hogy az Orbán-May találkozó már "jó ideje" tervbe volt véve. Hivatalosan azonban egyelőre nem erősítették meg a tárgyalás tényét.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan az MTI kérdésére a találkozóval kapcsolatban azt közölte: "jelenleg nincs semmilyen, külföldi látogatással kapcsolatos bejelentenivalónk".

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×