eur:
394.86
usd:
371.69
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Fico elfogadta a kvótareferendum eredményét – a nap hírei

Elfogadja a magyarországi kvótareferendum eredményét az uniós soros elnöki tisztét betöltő Szlovákia miniszterelnöke. A menekültek elosztására vonatkozó brüsszeli döntés tiszteletben tartására szólította fel a tagállamokat az Európai Bizottság elnöke. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja idén a Nobel-békedíjat.

Teljes mértékben elfogadja a magyarországi kvótareferendum eredményét az unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovákia miniszterelnöke. Robert Fico és Orbán Viktor a pozsonyi tárgyalás után tartott közös tájékoztatón azt hangsúlyozta: a magyarokra senki sem kényszeríthet semmilyen kötelező betelepítési kvótát. Orbán Viktor kiemelte: ennek értelmében ki kell egészíteni a magyar alaptörvényt, és a kormány által javasolt alkotmánymódosítás teljes összhangban lesz az uniós joggal. Robert Fico arról beszélt: Pozsony továbbra is a schengeni határok hatékony védelmét, illetve a migráció okainak megszüntetését tartja a fő eszköznek a probléma kezelésére.

A menekültek elosztására vonatkozó brüsszeli döntés tiszteletben tartására szólította fel a tagállamokat az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker Párizsban ismét arról beszélt: bizonyos tagállamok nem hajtják végre azt a döntést, amely 160 ezer menekült uniós tagállamok közötti szétosztásáról szól. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált: Jean-Claude Junckernek Európa érdekeit kellene védenie. Úgy vélte: a brüsszeli politikust láthatóan zavarja a magyar emberek véleménye.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország egyszerre tagországa és egyenrangú partnere a Nemzetközi Valutaalapnak. Varga Mihály az IMF és a Világbank éves közgyűlésén vett részt Washingtonban. A magyar tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány IMF-hitelből ugyan, de a szervezet ajánlásaitól eltérő módon alakította át sikeresen a gazdaságot.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem lesz versenyképes az az ország, amely nem tud reagálni arra, hogy a világ az adatalapú, digitális ipar korszakába lép. Szijjártó Péter a GE Globális Digitális Fejlesztési Központjának megnyitásán Budapesten elmondta: a General Electric a magyar kormány egyik legjobb befektetési partnere, az amerikai vállalat most 8 milliárd forintos beruházással Budapesten hozta létre a hat digitális fejlesztési központjának egyikét, Európában az egyedülit.

Határidőre beadta Budapest a 2024-es olimpiára és paralimpiára elkészült második pályázati anyagát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke közölte, hogy a dokumentum bemutatja a helyszíntervek, létesítmények módosításait is. A nyitó- és záróünnepség átkerül az új Puskás Stadionba, így kisebb és olcsóbb lesz az atlétika helyszíne. A Rákóczi hídtól délre, Pesten felépül egy 15 ezres atlétikai stadiont, így elég lesz csak 40 ezresre bővíteni ideiglenes lelátókkal az olimpia idején.

Januártól 4 és fél milliárd forint ösztöndíjat biztosít a kormány az egészségügyi szakképzésben résztvevőknek - mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán Debrecenben egy szakmai fórumon utalt arra, hogy most első alkalommal támogatják állami ösztöndíjjal az egészségügyi szakképzést, amit reményei szerint a jövőben folyamatossá tesznek. Megemlítette: az intézményi integráció támogatására vezetik be az egyetemi kórházi státust.

Külső vezető veszi át hétfőtől a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon irányítását. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptember 23-án azonnal felfüggesztette tisztségéből az intézmény igazgatóját, és feljelentést is tettek a rendőrségen a bicskei gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanúja miatt.

Évről-évre csökken az öngyilkosságok száma Magyarországon - közölte az Országos Pszichológiai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa. Németh Attila a lelki egészség világnapja alkalmából az InfoRádióban arról beszélt: a legtöbben a súlyos, kezeletlen depresszió miatt vetnek véget az életüknek. Alapvető probléma továbbra is az alkoholizmus és komoly gondok vannak az idős ellátással, nőtt az öngyilkosságok száma a 75 év felettiek körében. Október 10-e a lelki egészség világnapja, az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a programokhoz.

A legutóbbi adatok szerint már több mint 842-en haltak meg Haitin a Matthew hurrikán miatt - közölte a karib-tengeri ország polgári védelmi hatósága. Az adatok szinte óráról órára emelkednek. A haiti kormány a nemzetközi közösséghez fordult segítségért. A Nemzetközi Vöröskereszt pénteken 6,9 millió dollárt kért az adományozó országoktól, hogy 50 ezer ember számára biztosíthassanak orvosi segítséget, szállást, ivóvizet.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja az idén a Nobel-békedíjat a kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért. Ezt a Norvég Nobel-bizottság jelentette be Oslóban. A testület döntése meglepetést jelent, mert a baloldali gerillákkal kötött békemegállapodást végül elutasították a lakosok a népszavazáson.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×