INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

hírek

inforádió

belföld

lázár jános

letelepedési kötvény

felminősítés

alternatív energia

Felülvizsgálhatja a letelepedési kötvényt a kormány

Infostart / InfoRádió

Az állampapír-piacot és a letelepedési kötvényeket is érinthetik a Standard & Poor's felminősítése nyomán várható kormányzati intézkedések – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azt követően, hogy visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást múlt pénteken a Standard & Poor's, új lehetőségek nyíltak a Magyar Állam számára – mondta Lázár János.

A miniszterelnök azt kérte a gazdasági minisztertől, hogy az államkötvény-piac lehetőségeit megvizsgálva tegyen javaslatot várhatóan december magasságáig arra, hogy a felminősítésnek milyen következményei lehetnek” - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tehát a felminősítés nem csak szimbolikus jelentőségű, 8 évre visszamenőleg jelenleg a legalacsonyabbak Magyarország kockázati felárai – húzta alá a tárcavezető.

„Az államkötvények piacán komoly változásokat tervez a Magyar Kormány. Minden lehetőséget mérlegelni kell. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen lépés például arra is alkalmas lesz, hogy a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos intézmény-rendszert felülvizsgálja a kormány" - közölte.

Az e kötvényekkel kapcsolatban megjelent kritikákra reagálva Lázár János aláhúzta, hogy ezidáig nem több mint 10 ezren, hanem kevesebb mint 3 ezren részesültek letelepedési engedélyben a kötvény megvásárlása nyomán, mivel a vásárlók többsége nem élt a hozzátartozókra vonatkozó lehetőséggel.

A tárcavezető azt is cáfolta, hogy a kormány a paksi atomerőmű favorizálása okán korlátozta a szélerőmű-építés lehetőségét.

„Minden számítás azt mutatja, hogy az alternatív energia drágább az adófizetőknek, akik a szubvenciót biztosítják” - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mikor zárulhatnak le az Európai Bizottság vizsgálatai a paksi bővítés ügyében, Lázár János azt mondta: nem tudja, hogy ez mikor történhet meg, „az Európai Bizottság útvesztői kiszámíthatatlanok”.

Kapcsolódó hang

Felülvizsgálhatja a letelepedési kötvényt a kormány
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018