eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Felülvizsgálhatja a letelepedési kötvényt a kormány

Az állampapír-piacot és a letelepedési kötvényeket is érinthetik a Standard & Poor's felminősítése nyomán várható kormányzati intézkedések – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azt követően, hogy visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást múlt pénteken a Standard & Poor's, új lehetőségek nyíltak a Magyar Állam számára – mondta Lázár János.

A miniszterelnök azt kérte a gazdasági minisztertől, hogy az államkötvény-piac lehetőségeit megvizsgálva tegyen javaslatot várhatóan december magasságáig arra, hogy a felminősítésnek milyen következményei lehetnek” - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tehát a felminősítés nem csak szimbolikus jelentőségű, 8 évre visszamenőleg jelenleg a legalacsonyabbak Magyarország kockázati felárai – húzta alá a tárcavezető.

„Az államkötvények piacán komoly változásokat tervez a Magyar Kormány. Minden lehetőséget mérlegelni kell. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen lépés például arra is alkalmas lesz, hogy a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos intézmény-rendszert felülvizsgálja a kormány" - közölte.

Az e kötvényekkel kapcsolatban megjelent kritikákra reagálva Lázár János aláhúzta, hogy ezidáig nem több mint 10 ezren, hanem kevesebb mint 3 ezren részesültek letelepedési engedélyben a kötvény megvásárlása nyomán, mivel a vásárlók többsége nem élt a hozzátartozókra vonatkozó lehetőséggel.

A tárcavezető azt is cáfolta, hogy a kormány a paksi atomerőmű favorizálása okán korlátozta a szélerőmű-építés lehetőségét.

„Minden számítás azt mutatja, hogy az alternatív energia drágább az adófizetőknek, akik a szubvenciót biztosítják” - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mikor zárulhatnak le az Európai Bizottság vizsgálatai a paksi bővítés ügyében, Lázár János azt mondta: nem tudja, hogy ez mikor történhet meg, „az Európai Bizottság útvesztői kiszámíthatatlanok”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×