eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elkezdődött a Róbert Károly körút felújítása - ez vár ránk jövő nyárig

Elkerülhetetlen volt a Róbert Károly körút felújítása - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A munka a hétvégén megkezdődött. Aki teheti, autóval inkább ne menjen arra.

Harminchárom éve nem újították fel a Róbert Károly körút azon szakaszát, ahol a BKK komplex rekonstrukció elvégzését kezdte meg az elmúlt hétvégén. Ennyi idő alatt a lényegesen kisebb forgalmú utak is elhasználódnak, a szükséges és halaszthatatlan felújítást pedig akkor is el kell végezni, ha történetesen a főváros egyik legforgalmasabb közútjáról van szó - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A megújuló közel két és fél kilométer hosszúságú szakasz 40 százalékán, továbbá ott, ahol az út állapota megköveteli, a teljes pályaszerkezetet kicserélik; nem igaz tehát az egyik kereskedelmi televízió ennek ellentmondó állítása, hiszen az alaposan átgondolt műszaki tartalommal zajló felújítás természetesen hosszú távú megoldást jelent.

Jövő nyárra az útszakasz új aszfaltréteget kap, ahol szükséges, ott a teljes pályaszerkezet cseréjét elvégzik, kerékpárutat építenek, felújítják a járdákat, a gyalogátkelőhelyeket akadálymentesítik, megújul a közvilágítás, a biztonságos közlekedés érdekében kamerarendszert építenek ki.

Addig is a Budapesti Közlekedési Központ a rekonstrukció szervezése során mindent megtesz azért, hogy a lehetőségekhez képest enyhítse a forgalmi dugókat – ahogy már a tervezés során is kiemelt figyelmet fordított erre. Ma délutántól például ismét két sávon lehet balra kanyarodni az Árpád hídról a Váci útra. A rekonstrukció előrehaladása és az aktuális forgalmi rend a BKK honlapján indult új aloldalon követhető nyomon.

A Róbert Károly körút 2017 nyarára komplex felújításon áteső, Árpád híd és Vágány utca közötti, közel két és fél kilométeres része harminchárom éve újult meg utoljára. Ez idő alatt az említett szakasz útszerkezete és az aszfalt természetesen jelentősen elhasználódott, rekonstrukciója halaszthatatlan.

Ezért a múlt hétvégén elkezdődött rekonstrukciós munka során a felújított útvonal mintegy 40 százalékán, továbbá a feltárt rossz állapotú útalapok területén a teljes útpályaszerkezetet – azaz 60-65 centiméter mélyen a zúzottkő-, a beton- és az aszfaltréteget is – kicserélik.

Nem igaz tehát az egyik kereskedelmi tévécsatorna hétfő esti híradójában elhangzott állítás, miszerint rövid távú megoldást jelentenének csak a most zajló munkák. Éppen ellenkezőleg: a felújítás hosszú távra biztosít kulturált, a kor elvárásainak és a forgalom nagyságának megfelelő, biztonságos közlekedési lehetőséget a Róbert Károly körúton.

A komplex, alaposan átgondolt műszaki tartalmú felújítás során természetesen nemcsak az útpályaszerkezetet újítják fel:

  • Ahol nincs szükség a teljes pályaszerkezet cseréjére, ott is új aszfaltot kap az útpálya.
  • Zöldsávval elválasztott, kétirányú kerékpárút épül az Angyalföldi utca és a Vágány utca között, a Róbert Károly körút déli oldalán.
  • Felújítják a járdákat az Árpád híd és a Váci út között mindkét oldalon, a Váci út és a Vágány utca között a déli oldalon végig, valamint az északi oldal egyes szakaszain is.
  • Átépítik az útszegélyeket és a kapubeállókat.
  • Akadálymentesítik a gyalogátkelőhelyeket: a járdaszegélyek alacsonyabbak lesznek, hogy a kerekesszékkel, illetve a babakocsival közlekedők áthaladását könnyebbé tegyék. A járdaburkolatba a vakok és a gyengénlátók biztonsága érdekében figyelmeztető, úgynevezett taktilis köveket helyeznek el.
  • A Róbert Károly körút és a Lehel utca csomópontjában felújítják a villamosvágányokat.
  • A buszmegálló-öblök pályaszerkezetét bazaltbeton burkolatúra cserélik, a megállók aszfaltburkolatát megerősítik.
  • Az építéssel érintett, áthelyezendő közvilágítási oszlopok helyett újak épülnek. Megújul a közvilágítás
  • A biztonságos közlekedés érdekében kamerarendszert építenek ki.
  • A szükséges közműfelújításokat is elvégzik.
  • Megújul a hidak szerkezete, útburkolata, szigetelése. A hidakra új korlátot építenek, felújítják a lépcsőket, a lépcsőkorlátokat és kettős közúti vezetőkorlátot is építenek.
  • A hidak alatt is felújítják a közvilágítási rendszert.

Minderről átlátható képest fest a csatolt infografika.

A Róbert Károly körút most felújítás alatt álló szakasza harminchárom éve szolgálja az arra közlekedő forgalmat. Az utolsó felújítás óta – az Árpád hidat 1982-ben szélesítették ki, a körutat 1983-ban újították fel – több millió gépjármű haladt el itt, nem csoda tehát, hogy az útpálya elhasználódott. A biztonságos közlekedés fenntartása érdekében ezt az útszakaszt ugyanúgy fel kell újítani, mint egy enyhébb forgalmú utat, amelynek korlátozása kisebb fennakadást okozna. A munkák tehát halaszthatatlanok, azok elkészültéig pedig a BKK az ott közlekedők türelmét kéri.

A Budapesti Közlekedési Központ folyamatosan nyomon követi a felújítás alatt álló útszakasz forgalmát, és ha szükséges, beavatkozik az ideiglenes forgalmi rendbe. Ennek eredményeként ma délutántól módosul a közlekedési rend az Árpád hídnál a Váci út előtt: mivel az autósok részéről erre nagyobb igény mutatkozott, újra két önálló sávon lehet balra kanyarodni a Váci útra; ezzel párhuzamosan az önálló jobbra kanyarodó sáv megszűnik, a jobbra kanyarodók és az egyenesen továbbhaladók közös sávon osztozhatnak.

A BKK a fent részletezett tartalommal zajló felújítás végére olyan új Róbert Károly körutat ad majd át, amely kárpótolja az ott közlekedőket a forgalomkorlátozások miatti kellemetlenségekért. A rekonstrukció alatt álló szakaszon jelenleg irányonként két-két forgalmi sávon haladhat a közúti forgalom. A Róbert Károly körút a térség legfontosabb és legnagyobb kapacitású útvonala, kifejezetten ajánlható terelőút nem áll rendelkezésre, ezért a BKK kéri, hogy aki teheti, saját járműve helyett válassza a közösségi közlekedést.

Az itt közlekedő 1-es vonalon a vadonatúj CAF villamosok forgalomba állása óta kényelmesebben, nagyobb befogadóképességű járművekkel utazhatnak. Akinek nincs lehetősége közösségi közlekedésre váltani, annak a BKK ajánlja a kozut.bkkinfo.hu oldal használatát, ahol valósidejű közúti közlekedési információkat kaphat a Róbert Károly körút és a környező utak forgalmi terheltségéről. Szintén javasolt a Waze közlekedési és navigációs alkalmazás használata, amely mindig a lehető leggyorsabb, egyúttal a legkisebb forgalmú útvonalat ajánlja úti célunk felé - tanácsolta a BKK.

A BKK honlapjának új aloldalán folyamatosan nyomon követhető a rekonstrukció előrehaladása és az aktuális forgalmi rend.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×