eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gyurcsány Ferenc fejében van alkalmas miniszterelnök-jelölt

Gyurcsány Ferenc fejében van alkalmas miniszterelnök-jelölt

Gyurcsány Ferenc egy esetleges előrehozott parlamenti választáson nem szeretne miniszterelnök-jelölt lenni, egyéni választókerületben azonban valószínűleg megmérettetné magát. Erről a volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke beszélt az Inforádió Aréna című műsorában.

Az október másodikai népszavazás után csak azért nem lesz előrehozott parlamenti választás, mert a voksolás nem lesz érvényes és eredményes – mondta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök. A Demokratikus Koalíció elnöke megismételte, a miniszterelnök legszűkebb környezetéből úgy értesült, sikeres kvótareferendum esetén Orbán Viktor miniszterelnök jövő év elején előrehozott választásokat rendezne – ezt a baloldali politikus önmagában nem tartja elítélendő lépésnek.

„Azzal nem értek egyet, hogy ilyen hangulatban kelljen választani. Okos, higgadt mérlegelésnek kell megelőznie egy választást, most pedig hiszterizált a közvélemény, de ez más lapra tartozik.”

Ha tényleg lesz előrehozott választás, akkor a DK összefogást javasol a demokratikus ellenzéknek.

„A szocialistákkal kötelező megállapodni. Ha mi ketten egymásnak megyünk a mai támogatottságunkkal, akkor oktalan módon a demokratikus oldal elveszít jó néhány mandátumot. Egyébként utána folytatnám másokkal is ezt a beszélgetést, de akkor már kettőn áll a vásár, mit gondolnak erről a szocialisták, az, hogy utána kivel kell megállapodnunk, a velük való tárgyalástól is függ természetesen.”

Alapvetően az egyéni választókerületekben kell megállapodni, az összefogásban részt vevő pártok mindegyikének ugyanazt a személyt kell támogatnia – mondta Gyurcsány Ferenc, úgy folytatva, hogy lesz-e vagy sem közös lista, az már csak részletkérdés. A közös miniszterelnök személyéről azonban meg kell állapodni – tette hozzá.

„Az én fejemben van alkalmas jelölt. Én nem kívánok elindulni miniszterelnök-jelöltként.”

Azt azonban nem tartja kizártnak, hogy egyéni jelöltként elinduljon a voksoláson az egyik, most még meg nem határozott választókerületben. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a Jobbikkal csak versengő, nem pedig együttműködő viszony tud elképzelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×