eur:
389.04
usd:
362.23
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

A "jó bizalmi légkör" miatt érkezhetett több beadvány az ombudsmanhoz

Hivatala társadalmi elfogadottságával, a hivatalt övező "jó bizalmi légkörrel" magyarázta az alapvető jogok biztosa a parlamentben azt, hogy tavaly a korábbi évhez képest ötven százalékkal több beadvány érkezett hozzá.

Tavaly 8240 beadvány érkezett az alapvető jogok biztosának hivatalához – kezdte a 2015-ös tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés előtt Székely László ombudsman.

"Tehát társadalmi elfogadottságunk, presztízsünk meglehetősen magas az én megítélésem szerint ennek a számnak az alapján, másrészt persze szomorúak is lehetünk, mert 8240 ember érezte úgy, hogy alapjogi sérelem érte" - fejtette ki.

A beadványokból azonban, mivel tavaly a kínzás és más embertelen vagy megalázó bánásmód elleni ENSZ-egyezménynek nemzeti ellenőrzésével is kibővült a hivatal feladatköre, jelentős ügyhátralék keletkezett, összesen 3686 ügy húzódott át erre az évre.

"Valószínűleg észrevették, hogy milyen erős társadalmi visszhangja van az OPCAT tevékenységünknek. A Merényi Gusztáv fővárosi kórház zárt pszichiátriai osztályán történt ellenőrzésünknek eredményeképpen megindult a felújítás a kórházban. Ugyancsak jelentős visszhangja volt a tököli fiatalkorúak börtönében, illetve a büntetés-végrehajtás központi kórházában tett látogatásunknak is" - idézte fel.

Az ombudsman hivatala 274 ajánlást fogalmazott meg, 36 esetben a címzett nem értett egyet az ajánlással, nyolcvan ügyben pedig még nem zárultak le az egyeztetések.

Rubovszky György, az országgyűlés Igazságügyi Bizottságának elnöke emlékeztette a házat, hogy tavasszal, a testület ellenszavazat nélkül fogadta el az ombudsmani beszámolót.

Vitányi István, a Fidesz vezérszónoka kiemelve az ENSZ-egyezmények nemzeti ellenőrzésének rendszerét, elégedett volt az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek munkájával.

"Az alapvető jogok biztosának hivatala, mint a jelentésben is látható megbirkózik az új feladattal és a nemzeti megelőző mechanizmus megfelelően működik" - közölte a politikus.

A 130 fős hivatal munkájával az MSZP-s Teleki László is meg volt elégedve, ám úgy látta, hogy a szervezetnek több teendője lenne, mint amennyit el tud látni, sok helyre nem tudott elérni a hivatal.

Rubovszky György, a KDNP vezérszónokaként a beadványok számának növekedését a hivatallal szembeni bizalom növekedésével indokolta, a jobbikos Gyüre Csaba szintén elismerte a hivatal erőfeszítéseit, ám hiányolta a többségi társadalom jogainak érvényesülésére vonatkozó megállapításokat.

Az ombudsmani beszámolót a következő hetekben fogadhatja el az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×