INFORÁDIÓ 

2018. április 25. szerda
Márk

Parlagfű: 11 millió forintnyi bírság

Infostart / InfoRádió
Mintegy 3 ezer hektárnyi parlagfüves területet találtak a hatóságok július elseje óta. Az elmúlt hónapokban összesen 11 millió forint értékben szabtak ki büntetést – mondta az InfoRádiónak a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Az idén ellenőrzött 2,3 millió hektárnyi területből 3 ezer hektár volt parlagfűvel szennyezett, amiért eddig 11 millió forintos bírság járt – közölte Szalkai Gábor.

Hozzátette, hogy a bírság mértéke a terület elhelyezkedésétől, kitettségétől, és a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Az idén felderített összterület nagysága nagyobb, mint tavaly, míg a fertőzött terület nagysága átlagosnak mondható annak ellenére, hogy az idei meleg, csapadékos időjárás különösen kedvezett a parlagfű csírázásának és kikelésének – ismertette a főosztályvezető-helyettes.

Úgy látja, a földtulajdonosok, földhasználók egyre inkább jogkövetőek, és önként elvégzik a parlagfű-mentesítést.

„A kollégáim idén is több megyében bejárással ellenőrizték a földterületeket, és lesz rendőrségi helikopterekről történő légi felderítés is” - tudatta Szalkai Gábor.

Az ellenőrzés gyakorlatilag a vegetációs időszak végéig, általában október közepéig tart.

„Még nem vagyunk elkésve. Aki megakadályozza a termésfejlődést, még nagyon sokat tehet a jövő évi parlagfűfertőzés ellen. Úgyhogy mindenki, aki parlagfüvet lát, húzza ki, kaszálja le, esetleg növényvédőszeres védekezéssel, gyomirtással mentesítse a területét – úgy, ahogy ez gyakorlatilag zajlik a fertőzött napraforgótáblákon. Hiszen a fertőzött napraforgótáblák az egyik legnagyobb pollenadó területek napjainkban” - tanácsolta a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Kapcsolódó hang

Parlagfű: 11 millió forintnyi bírság járt idén
 


A címlapról ajánljuk