eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Prőhle Gergely: A Brexit tovább közelítheti egymáshoz a V4-eket

Az Európai Unión belül az elmúlt időszakban megnőtt a Visegrádi Együttműködés jelentősége, és ez tovább erősödhet a Brexit után - mondta Prőhle Gergely nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkár az Inforádió Aréna című műsorában. A beszélgetést péntek este hat óra után hallgathatják meg.

Az Európai Unióban jelentős politikai konfliktus alakult ki, hogy a visegrádi négyek – Magyarország vezetésével, pártpolitikai hovatartozás függetlenül – a közösségben a migrációval kapcsolatban visszafogottabb álláspontot képviseltek – mondta Prőhle Gergely az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki egyben a Magyarországi Evangélikus Egyház világi vezetője is.

Bátran kimondja azt, hogy ennek vannak olyan társadalompolitikai kockázatai, amelyek ellen tudatosan védekezni kell. Az egész európai összefüggésrendszerben ez első pillantásra nagyon ellenséges lépésnek tűnt, de már látjuk az elmúlt néhány hónapban, hogy egyre nagyobb a megértés.”

Ez a helyzet megmutatta, hogy van különbség az Európai Unió részei között – mondta a helyettes államtitkár.

Ezáltal kirajzolódott egy jelentős arcéle a visegrádi négyeknek, bizonyos folyamatok is elindultak az intézményesülés irányába. Látjuk, hogy van közös határvédelem, egyre inkább kialakul a parlamenti dimenzió is, hogy egyáltalán védelmi együttműködésben is nagyon sok minden megjelenik. Világossá válik, hogy az a periféria-helyzet, ami azért a visegrádi államokat jellemzi, más geopolitikai feltételrendszert jelent. Ez a sorközösség bizonyos politikai együttműködéseket intézményesen is szükségessé tesz.”

A Brexit a V4-eket még közelebb hozhatja egymáshoz – tette hozzá Prőhle Gergely.

A brit elem meggyengülésével a transzatlanti elem is meggyengült. A hangsúly még inkább Németországra tolódik.”

Árucsere forgalom tekintetében a visegrádi országok együtt nagyobb szerepet játszanak a német gazdaságban, mint a Franciaországgal folytatott árucsere forgalom – folytatta.

Ad egy jelentős felelősséget, nagyobb súlyt és európai vagy talán globális értelemben is egy felértékelődést Közép-Európának.”

A V4-ek közösen jelentős gazdasági erőt képviselnek, ami csak nőhet az együttműködéssel, például az uniós források tudatosabb, közös felhasználásával – mondta Prőhle Gergely nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×