eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar Levente: a francia nyelv fontossága vitathatatlan

A francia nyelv fontossága vitathatatlan - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos hétfőn Budapesten, az idei Francia Nyári Egyetem megnyitóján.

A Budapesti Francia Intézet, a Franciatanárok Egyesülete, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Francia-Magyar Egyetemközi Központ által szervezett, július 4. és 8. között megrendezett továbbképzésen az idén nemcsak magyarországi franciatanárok vesznek részt, hanem Csehországból, Szlovákiából, Romániából és Lengyelországból is érkeztek a nyári egyetemre - tette hozzá francia nyelvű beszédében az államtitkár.

Az ötödik alkalommal megrendezett Francia Nyári Egyetem keretében indul el az IF-Prof Hongrie elnevezésű új internetes platform, amely a magyarországi franciatanárok virtuális kapcsolattartását segíti elő.

A továbbképzés másik újdonsága, hogy a TV5 Monde televíziós csatorna Destination Francophonie című műsora összeállítást készít a nyári egyetem eseményeiről. Ivan Kabakoff, a csatorna világszerte ismert műsorvezetője külön interjút készített Magyar Leventével, de nemcsak tudósít az eseményről, hanem előadást is tartott a képzés résztvevőinek.

Magyar Levente az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: ez az éves rendezvény az egyik legfontosabb jelzőköve a frankofón kultúra magyarországi fenntartásának, megismertetésének.

Hozzátette: Magyarországnak földrajzilag és a történelmét tekintve is több kapcsolódási pontja van a német nyelvterülethez, a germán kultúrkörhöz. Franciaországról, a francia emberekről, a frankofón kultúráról viszont kevesebb ismeretük van a magyaroknak. Márpedig ezzel egy külön gondolkodásvilágot lehet megismerni, ami nemcsak a diplomaták, hanem az ország számára is komoly előnyt jelenthet.

Magyar Levente kitért arra, a francia nyelv tanulásában Magyarországon még nem sikerült komoly áttörést elérni.

"Nem rosszak a számok, de lehetnének sokkal jobbak" - fogalmazott, megjegyezve: a kormánynak dolgoznia kell azon, hogy az angol és a német mellett a francia is elnyerje a magyar oktatási rendszerben azt a stabil helyet, amit megérdemel. Ugyanis Európában egy sor országban - például Franciaország, Belgium, Svájc -, de Ázsia egyes részein is "behozhatatlan előnyt" jelenthet a francia nyelv ismerete.

Ezen felül egy fél kontinenshez is közelebb hoz minket a francia nyelv ismerete, hiszen Nyugat- és Dél-Afrika nagy részén is franciául beszélnek - mondta az államtitkár, hozzátéve: ez utóbbi kiemelten fontos a kormány déli nyitás politikájában, ami azt célozza, hogy ismét szorosabbra fűzzük az együttműködést az afrikai országokkal. A francia nyelv és kultúrájuk ismerete nagy segítséget jelent a sikeres üzleti kapcsolatok építésében - jelezte.

Magyar Levente elmondta: a kormány - és ő frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosként - is azon dolgozik, hogy a különböző országokkal, más kultúrákkal való kapcsolatot "az üzlet nyelvére" is lefordítsák. Céljuk, hogy a magyar emberek élet- és gazdasági lehetőségeinek javítása szempontjából gyakorlati eredményeket tudjanak felmutatni - közölte.

A Budapesti Francia Intézet írásos összegzése szerint Magyarországon a francia nyelv terjesztésében - az intézeten kívül - huszonötezer franciául tanuló diák, nyolcszáz franciatanár, tíz két tanítási nyelvű francia tagozatos iskola, országszerte öt Alliance Francaise szervezet és számos felsőoktatási intézmény vesz részt. Emellett a francia kormány továbbtanulási lehetőséget biztosít Franciaországban, idén 79 magyar hallgató tanulmányi ösztöndíját finanszírozza. A munkaerőpiacon fontos a több nyelv ismerete, ennek nyomán a szülők egyre gyakrabban választják gyermekeik számára a francia nyelvet. A budapesti francia gimnáziumban és a francia két tanítási nyelvű iskolákban is egyre erősödő túljelentkezés tapasztalható - írták.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×